Rat protiv terorizma donio milijarde američkim tehnološkim divovima

Microsoft, Amazon, Google, Facebook i Twitter zaradili su više od 44 milijardi američkih dolara zahvaljujući ugovorima s američkom vladom u sklopu ‘rata protiv terorizma’.

'Između 2004. i danas, divovi Big Techa doživjeli su porast potražnje savezne vlade za svojim uslugama, posebno Pentagona i Ministarstva za domovinsku sigurnost', navodi se u izvještaju (Reuters)

Microsoft, Amazon, Google, Facebook i Twitter zaradili su više od 44 milijardi američkih dolara zahvaljujući ugovorima s američkom vladom u sklopu “rata protiv terorizma” nakon napada 11. septembra 2001, otkriva izvještaj nevladinih organizacija.

Izvještaj, koji su u četvrtak objavile organizacije Action Center on Race and the Economy, MPower Change i LittleSis, otkriva da je više američkih agencija i ministarstava u razdoblju dužem od 15 godina sve više sarađivalo s tim tehnološkim kompanijama, prenosi Hina.

“Između 2004. i danas, divovi Big Techa doživjeli su porast potražnje savezne vlade za svojim uslugama, posebno Pentagona i Ministarstva za domovinsku sigurnost”, navodi se u izvještaju.

“Amazon i Microsoft zadnjih su se godina po tome izdvojili. Amazon je za gotovo pet puta, a Microsoft za osam puta povećao broj ugovora i ugovora o podizvođenju radova 2019. u odnosu na 2015.”

Vojni ugovori koje je sklopio Microsoft povećali su se za gotovo šest puta od 2016. do 2018.

Kad je riječ o Amazonu, “86 posto ugovora i ugovora o podizvođenju radova s vladom od 2004. sklopljeno je s agencijama koje su imale središnju ulogu u svjetskom ratu protiv terorizma”, uvjeravaju autori.

Google i u manjoj mjeri Twitter također su istaknuti zbog svojih veza s Ministarstvom odbrane.

Skupe usluge

Od 2004, Pentagon je potrošio 43,8 milijardi američkih dolara na usluge američkih tehnoloških divova.

Slijede Ministarstvo domovinske sigurnosti (348 miliona), State Department (258 miliona), Uprava za opće usluge (244 miliona) i Ministarstvo pravosuđa (138 miliona), navodi se u izvještaju.

Podaci bi mogli biti i veći jer mnogi ugovori nisu dostupni javnosti.

Izvještaj ukazuje i na fenomen takozvanih rotirajućih vrata odnosno zapošljavanja visokih vladinih dužnosnika na visokim pozicijama u Big Tech kompanijama i obrnuto.

Kao primjer se navodi Jareda Cohena, bivšeg dužnosnika State Departmenta koji je postao visoki dužnosnik u Googleu i Stevea Pandelidesa, bivšeg djelatnika FBI-ja koji je sada zadužen za sigurnost u Amazon WorkSpacesu (AWS).

Tehnološke kompanije nisu imale komentara na ovaj izvještaj.

Izvor: Agencije