Tužilaštvo istražuje moguću cyber špijunažu njemačkih zastupnika

Njemačko savezno tužilaštvo je otvorilo istragu u vezi sumnje u cyber špijunažu zastupnika Bundestaga, iza koje, prema sumnji Berlina, stoji ruska obavještajna služba.

Njemačka je optužila Rusiju da stoji iza cyber napada na njemačke političare (EPA - Ilustracija)

Njemačko savezno tužilaštvo objavilo je da je otvorilo istragu u vezi sumnje u cyber špijunažu zastupnika Bundestaga, iza koje, prema sumnji Berlina, stoji ruska obavještajna služba.

“Mogu potvrditi da smo otvorili istragu na osnovu sumnje u aktivnost stranih obavještajnih službi”, rekao je za AFP glasnogovornik tužilaštva, prenosi Beta.

On je odgovarao na pitanje o optužbama koje je početkom sedmice uputila njemačka vlada protiv ruske tajne službe u vezi “phishing” napada na njemačke zastupnike.

Njemačka je optužila Rusiju da stoji iza cyber napada na njemačke političare radi širenja dezinformacija uoči izbora kasnije ovog mjeseca, koji će odlučiti ko će naslijediti Angelu Merkel.

U Berlinu raste zabrinutost da bi Moskva mogla pokušati da ponovi uplitanje kao u slučaju američkih izbora 2016. godine, prenio je ranije Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Da Moskva prekine ‘ilegalne cyber aktivnosti’

Njemačka vlada pozvala je Moskvu da odmah prekine “ilegalne cyber aktivnosti” usred porasta “phishing” napada na političare uoči ključnih parlamentarnih izbora ovog mjeseca, ističe The Washington Post.

Glasnogovornica njemačkog Ministarstva njemačkih poslova Andrea Sasse rekla je novinarima 6. septembra da su njemački zvaničnici izrazili zabrinutost ruskim kolegama prošle sedmice nakon što su mete napada bili članovi saveznog i lokalnih parlamenata.

Njemačka obavještajna služba upozorila je u julu da je grupa Ghostwriter od februara izvodila “intenzivne napade”, kao moguću pripremu za operacije “hakiranja i curenja” u kojima se kradu informacije koje bi kasnije bile objavljene, bilo u njihovom izvornom obliku ili falsificirane.

Izvor: Agencije