Njemačka, Francuska i Poljska protiv Lukašenka

Ministri vanjskih poslova tri zemlje članice Evropske unije dogovorili su se da će definirati zajednički pristup prema bjeloruskom predsjedniku.

Heiko Maas je kritizirao prijetnje Aleksandra Lukašenka da će dopustiti velikom broju izbjeglica da pređu iz Bjelorusije u EU (EPA)

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske dogovorili su se na sastanku u njemačkom gradu Weimaru u petak da će definirati zajednički pristup prema bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

“Situacija u Bjelorusiji i dalje je sramota u središtu Evrope”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, optuživši bjeloruskog predsjednika da koristi represiju kako bi pacificirao zemlju, prenosi Hina.

“To nećemo mirno posmatrati”, kazao je on na sastanku koji je održan povodom 30. godišnjice Weimarskog trokuta, foruma za promociju saradnje između tri zemlje.

Maas je, također, kritizirao Lukašenkove prijetnje da će dopustiti velikom broju izbjeglica da pređu iz Bjelorusije u Evropsku uniju.

Bjeloruski odgovor na sankcije EU-a

Poljska, Litvanija i Latvija optužuju Lukašenka da to čini namjerno, kao odgovor na sankcije EU-a.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau pozvao je da tri zemlje zauzmu zajednički pristup.

“U svjetlu krize važno je da budemo solidarni”, rekao je.

Poljska s nelagodom prati situaciju u Bjelorusiji i Lukašenkova nastojanja da centralizira vlast, dodao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian također je naglasio potrebu za saradnjom.

Grupa, nazvana po njemačkom gradu Weimaru, osnovana je 1991. godine, kada su se ministri vanjskih poslova tri zemlje prvi put sastali, dvije godine nakon pada Berlinskog zida.

Cilj im je tada bilo jačanje saradnje, no početni entuzijazam s godinama je oslabio, posebno u svjetlu pogoršanja odnosa između Poljske i EU-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO