Liban dobio vladu poslije 13 mjeseci političke blokade

Novi premijer je 66-godišnji Najib Mikati, milijarder koji je dobio mandat za sastavljanje vlade u julu, a njegovu Vlade čine 24 ministra.

Mikati je u petak rekao kako se nada zaustaviti kolaps svoje države i vratiti joj blagostanje (Reuters)

Libanski premijer Najib Mikati i predsjednik Michel Aoun potpisali su u petak formiranje nove Vlade u prisustvu predsjednika Parlamenta Nabiha Berrija, saopćilo je predsjedništvo, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters i dpa.

Liban je proveo godinu dana bez vlade u vrijeme duboke ekonomske krize. Nedavni izvještaj UN-a pokazao je kako više od 70 posto Libanaca danas živi ispod granice siromaštva.

Novi premijer je 66-godišnji Mikati, milijarder koji je dobio mandat za sastavljanje vlade u julu, a njegovu Vlade čine 24 ministra.

On je treća osoba koja je preuzela ulogu mandatara otkad je vlada Hassana Diaba odstupila s dužnosti nakon ogromne eksplozije koja je pogodila bejrutsku luku u augustu prošle godine.

Rivalstvo stranaka

Sredinom jula od formiranja vlasti je zbog političkih sukoba odustao kandidat za premijera Saad Hariri, također milijarder.

Rivalstvo između libanskih političkih stranaka glavni je uzrok poteškoća u formiranju vlasti u toj bliskoistočnoj državi.

Mikati je u petak rekao kako se nada zaustaviti kolaps svoje države i vratiti joj blagostanje.

Situaciju u zemlji prozvao je „teškom“, pa naglasio da država više nema sredstava za subvencije i da svi moraju „stegnuti remen“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO