WHO nadgleda novu varijantu korona virusa ‘Mu’

Nova varijanta, sa naučnim nazivom B.1.621 i identificirana u Kolumbiji u januaru, za sada je dobila klasifikaciju „varijanta koju treba pratiti“.

Organizacija je precizirala kako ta varijanta ima mutacije koje bi mogle ukazati na rizik od rezistencije na vakcinu (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati novu varijantu korona virusa, nazvanu „Mu“, koja je prvi put identificirana u Kolumbiji u januaru, saopćila je kasno sinoć ta organizacija UN-a, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Nova varijanta, sa naučnim nazivom B.1.621, za sada je dobila klasifikaciju „varijanta koju treba pratiti“, navodi WHO u svom sedmičnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije korona virusa.

Organizacija je precizirala kako ta varijanta ima mutacije koje bi mogle ukazati na rizik od rezistencije na vakcinu, te naglasila kako su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja korona virusa.

Svi virusi, uključujući i korona virus (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju. Većina mutacija ima mali ili nikakav utjecaj na svojstva virusa.

Četiri zabrinjavajuća soja

Međutim, određene mutacije mogu utjecati na karakteristike virusa, kao što su lakše širenje, težina simptoma ili efikasnost vakcine, lijekova i drugih alata za otkrivanje prisustva virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija je od pojave korona virusa i sojeva tog virusa odlučila da imenuje varijante po slovima grčkog alfabeta.

Trenutno su četiri soja korona virusa zabrinjavajuća, među kojima soj Alfa prisutan u 193 zemlje i Delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je jedan i Mu.

Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi.

Izvor: Agencije

Povezane

Kampanja vakcinisanja protiv korona virusa u Evropskoj uniji počela je krajem 2020. godine, a cilj je bio da se do kraja septembra vakciniše 70 posto osoba starijih od 18 godina.

Published On 31 Aug 2021

U javnosti se mogu čuti pozivi na oprez i odgovornost jer postoji opravdana opasnost da obrazovni sistem bude rasadnik delta soja korona virusa jer su njemu podložni mladi.

Published On 01 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO