Novinari plaćaju stotine hiljada dolara odštete singapurskom premijeru

Sud je saopćio da sporni članak narušava reputaciju i ličnost Lee Hsien Loonga, kao i njegov ugled kao premijera.

Premijer kaže da će novac od odštete dati u dobrotvorne svrhe (EPA)

Sud u Singapuru naredio je dvojici novinara da premijeru Lee Hsien Loongu plate odštetu u iznosu od 275.000 dolara zbog navoda u vezi sa statusom imovine njegovog pokojnog oca, dugogodišnjeg lidera i osnivača tog grada-države Lee Kuan Yewa.

Premijer je podnio tužbe protiv novinarke Rubaashini Shunmuganathan i urednika Xua Yuana Chena, također poznatog kao Terry Xu, u članku objavljenom na internetskoj stranici The Online Citizen u augustu 2019. godine, u kojem se spominju neslaganja unutar porodice Lee o tome šta treba učiniti s naslijeđenom imovinom.

Sud je saopćio da taj članak narušava reputaciju i ličnost Lee Hsien Loonga, kao i njegov ugled kao premijera.

Aktivist: Gušenje slobode govora

Xu, koji je Singapurac, treba platiti Leeju 156.000 dolara, dok je malezijskoj državljanki Shunmuganathan u odvojenoj tužbi po istom članku naređeno da plati 119.000 dolara.

Lee se pojavio pred sudom zbog predmeta u maju, kada je rekao da su objavljene senzacionalističke optužbe, a njegov glasnogovornik u srijedu je saopćio da će premijer novac od odštete dati u dobrotvorne svrhe.

Neki aktivisti, uključujući američki Human Rights Watch (HRW), poručili su da takvi potezi guše slobodu govora i političku opoziciju.

Izvor: Agencije