Lukašenko: Rusija nam šalje avione, helikoptere, S-400…

Bjeloruski predsjednik najavio isporuku ruskog naoružanja njegovoj državi, bez detalja o količini i cijeni.

Tokom susreta sa javnošću početkom avgusta, Lukašenko je istakao kako je Bjelorusija zainteresirana za dobijanje sistema zračne odbrane S-400 (EPA)

Rusija će isporučiti „desetke“ aviona, helikoptera i protivzračnih sistema – moguće i S-400 – uskoro Bjelorusiji, kazao je u srijedu bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko novinarima, prenosi ruska agencija TASS.

„U najskorijoj budućnosti – potpisao sam narudžbu prije dva dana – Ruska Federacija će nam poslati, neću reći šta tačno i koliko je to novca, desetke aviona, helikoptera i bitnog oružja za zračnu odbranu, možda čak i S-400 sistem. To nam je jako potrebno, kao što sam i prije govorio“, rekao je Lukašenko, kako navodi BelTA.

„Jednom rječju, najmodernija oprema. Opremit ćemo se. Ako tokom vježbe (Zapad-2021) vidimo da nam treba još nešto, onda ćemo to naručiti i kupiti od Ruske Federacije.“

Specijalna cijena i kredit

Tokom susreta sa javnošću početkom avgusta, Lukašenko je istakao kako je Bjelorusija zainteresirana za dobijanje sistema zračne odbrane S-400.

On je otkrio kako je Bjelorusija kontaktirala ruskog predsjednika Vladimira Putina o kupovini S-400 „po specijalnoj cijeni, na kredit“. Lukašenko je izrazio uvjerenost kako će Rusija poslati njegovoj državi navedeni sistem odbrane.

Bjeloruski lider je istakao kako Minsk namjerava potrošiti dio kredita od Moskve, namijenjen za izgradnju nuklearne elektrane, za nabavku modernog oružja od Rusije. Kako je Lukašenko rekao, ta cifra iznosi između 300 i 500 miliona dolara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO