Izvještaj: Skoro trećina vrsta drveća u svijetu pred izumiranjem

Grupa za zaštitu kaže da je broj ugroženih vrsta drveća dvostruko veći od broja ugroženih sisara, ptica, vodozemaca i gmizavaca zajedno.

Amazonska džungla u požaru koji su izazvali sjekači i poljoprivrednici (Ueslei Marcelino/Reuters)

Skoro trećini svjetskih vrsta drveća prijeti izumiranje, dok su stotine na rubu nestanka, pokazuje novi izvještaj.

Značajna studija, koju je u srijedu objavila organizacija Botanic Gardens Conservation International (BGCI), pokazala je da je oko 17.500 vrsta drveća, ili 30 posto od ukupnog broja, u opasnosti od izumiranja, dok 440 vrsta ima manje od 50 primjeraka u divljini.

Ukupno, broj ugroženih vrsta drveća dvostruko je veći od broja ugroženih sisara, ptica, vodozemaca i gmizavaca zajedno, navodi se u izvještaju.

“Ovaj izvještaj je poziv na buđenje svima u svijetu da drveću treba pomoć”, rekao je generalni sekretar BGCI-a Paul Smith u saopćenju.

Među najugroženijim vrstama drveća su vrste uključujući magnolije i dipterokarpice – koje se obično nalaze u prašumama jugoistočne Azije. Hrastovi, javorovi i ebanovina također se suočavaju s prijetnjama, navodi se u izvještaju.

Drveće podržava prirodni ekosistem i smatra se vitalnim za borbu protiv globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Izumiranje jedne vrste drveća moglo bi dovesti do gubitka mnogih drugih.

“Svaka vrsta drveća je važna – za milione drugih vrsta koje zavise od drveća i za ljude širom svijeta”, dodao je Smith.

Rast mora i loši vremenski uvjeti

Hiljade sorti drveća u šest najboljih svjetskih zemalja po raznolikosti vrsta drveća u opasnosti su od izumiranja. Najveći pojedinačni broj je u Brazilu, gdje je ugroženo 1.788 vrsta.

Ostalih pet zemalja su Indonezija, Malezija, Kina, Kolumbija i Venecuela.

Tri glavne prijetnje s kojima se suočavaju vrste drveća su biljna proizvodnja, sječa drveta i stočarstvo, navodi se u izvještaju, dok su klimatske promjene i ekstremne vremenske prilike nove prijetnje.

Najmanje 180 vrsta drveća direktno je ugroženo rastućim morima i lošim vremenskim uvjetima, navodi se u izvještaju, posebno ostrvske vrste poput magnolija na Karibima.

Iako zemlje u kojima je najveća raznolikost vide najveći broj sorti kojima prijeti izumiranje, otočke vrste drveća su proporcionalno ugrožene.

“Ovo je posebno zabrinjavajuće jer mnogi otoci imaju vrste drveća koje se ne mogu naći nigdje drugdje”, dodaje se u izvještaju.

Izvor: Agencije