Izrael dozvolio prolazak građevinskog materijala u Gazu

U Gazu ušlo 30 kamiona sa cementom, 120 kamiona sa šljunkom i 15 kamiona sa čelikom.

Izraelski zvaničnici su ove sedmice dozvolili ulazak prijeko potrebnog građevinskog materijala za privatni sektor u Gazi (EPA)

Izrael je dozvolio da u pojas Gaze uđu desetine kamiona s građevinskim materijalom, ublažavajući strogu blokadu koju je održavao na teritoriji kojom vlada Hamas od 11-dnevnog rata prošlog maja.

Ulaz je dozvoljen tokom perioda napetosti u kojem su aktivisti Hamasa lansirali zapaljive balone u Izrael, izazivajući brojne požare preko granice i organizovali niz ponekad nasilnih demonstracija, prenosi Tanjug.

Pomoć smirivanju situacije

Uprkos tenzijama, izraelski zvaničnici su ove sedmice dozvolili ulazak prijeko potrebnog građevinskog materijala za privatni sektor u Gazi, što bi moglo da pomogne smirivanju situacije.

Basam Gabin, direktor palestinske strane teretnog prelaza Kerem Shalom, izjavio je da je danas u Gazu ušlo 30 kamiona sa cementom, 120 kamiona sa šljunkom i 15 kamiona sa čelikom.

Izraelski sigurnosni zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, potvrdio je da je u Gazu ušao građevinski materijal, ne precizirajući detalje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO