Zvaničnik: Talibani zauzeli šesti provincijski glavni grad

Zamjenik guvernera pokrajine Samangan potvrdio je preuzimanje novinskoj agenciji AFP.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana, a Vlada uzvraća bombardiranjem (EPA - Ilustracija)

Talibani su zauzeli šestu provinciju u Afganistanu u posljednja četiri dana.

Glasnogovornik grupe u ponedjeljak ujutro poslao je poruke medijima tvrdeći da je zauzet Aibak, glavni grad sjeverne pokrajine Samangan.

Zamjenik guvernera pokrajine Samangan potvrdio je preuzimanje novinskoj agenciji AFP.

Talibani “imaju potpunu kontrolu”, rekao je, nedugo nakon što je glasnogovornik talibana na Twitteru napisao da su sve “vladine i policijske instalacije u Aibaku očišćene”.

Samangan je peta sjeverna provincija koja je pala talibanima u manje od sedmicu dana, a ukupno šesta.

Talibani napreduju u sukobima

Talibani su danas ranije preuzeli kontrolu nad još jednim gradom u afganistanskoj provinciji Sar-e-Pul, rekao je zvaničnik, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Talibanski borci napreduju u sukobima u posljednjih nekoliko sedmica, uprkos osudama međunarodne zajednice i upozorenjima UN-a da nasilno preuzimanje kontrole nad dijelovima teritorije neće biti priznato.

Oni nisu poslušali ni apele da se vrate mirovnim pregovorima s afganistanskom Vladom. Nakon što su osvojili velike dijelove države, sada preuzimaju veće regionalne centre i gradove.

Strah za civile

Prema navodima člana Vijeća sjeverne afganistanske provincije Sar-e-Pul, talibani su zauzeli glavni grad pokrajine nakon više od sedmicu dana otpora snaga sigurnosti. Vladine snage su se potpuno povukle iz pokrajine, rekao je on.

Osim Sar-e-Pula, pod kontrolom talibana su Zaranj (glavni grad provincije Nimruz), Sheberghan u provinciji Jauzjan, Taloquan u provinciji Takhar, a bore se za potpunu kontrolu nad Kunduzom gdje su jučer zauzeli glavnu policijsku stanicu u gradu i zatvor kao i kancelariju guvernera provincije.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana, a Vlada uzvraća bombardiranjem. Zbog toga raste zabrinutost da će broj civilnih žrtava naglo porasti, dodaju agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO