Pilot projekt sigurnog otvaranja berlinskih noćnih klubova ocijenjen uspješnim

U njemačkoj je ples u zatvorenim javnim prostorima još uvijek zabranjen, ali projekat pod nazivom ‘Reboot Clubculture’ istražuje nove mogućnosti uprkos pandemiji.

U nekoliko berlinskih klubova, poput KitKatCluba, Renate i SO36, mladi su mogli plesati bez zaštitnih maski i nije bilo zabrane fizičkog kontakta, ali u klubove su smjeli tek nakon potvrde o negativnom nalazu PCR testa (EPA/Ilustracija)

Pilot projekt proveden u Berlinu tokom vikenda, čija je svrha bila razmotriti na koji bi se način posjetiteljima klubova omogućilo sigurno ‘partijanje’ bez maski, protekao je uspješno, izvijestila je Komisija berlinskih noćnih klubova.

Šest berlinskih noćnih klubova tokom vikenda je otvorilo vrata posjetiteljima bez maski u sklopu projekta čiji je cilj otkriti siguran način oživljavanja noćne scene u njemačkoj prijestolnici, što je važno i zbog velikog broja turista, piše dpa, prenosi Hina.

U njemačkoj je ples u zatvorenim javnim prostorima još uvijek zabranjen, ali projekat pod nazivom ‘Reboot Clubculture’ istražuje nove mogućnosti uprkos pandemiji.

U nekoliko berlinskih klubova, poput KitKatCluba, Renate i SO36, mladi su mogli plesati bez zaštitnih maski i nije bilo zabrane fizičkog kontakta, ali u klubove su smjeli tek nakon potvrde o negativnom nalazu PCR testa. Nije se pravila razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih protiv COVID-a 19.

Veče u noćnom klubu kao prije pandemije

Oko 2000 dostupnih karata vrlo brzo je razgrabljeno.

“Nakon detaljnog procesa registracije i testiranja, ova veče u noćnom klubu doista je bila kao prije pandemije”, rekao je Lutz Leichsenring, glasnogovornik Berlinskih noćnih klubova.

Uključujući i organizatore, PCR testiranju je podvrgnuto 2110 osoba. Otkriveno je sedam slučajeva zaraze covidom, što je prijavljeno zdravstvenim vlastima.

Kontrolni testovi svih posjetitelja klubova provest će se u petak, a organizirat će se i online anketa. Procjenu ćemo obaviti nakon toga, rekao je Leichsenring.

Berlinski noćni klubovi zatvoreni su prije godinu i po da bi se spriječilo širenje zaraze.

Izvor: Agencije