Nagasaki obilježio 76. godišnjicu atomskog bombardiranja

Nema tačnih podataka o broju žrtava, ali se smatra kako je u Nagasakiju 9. avgusta 1945. život izgubilo najmanje 74.000 ljudi.

Minuta šutnje je obilježena u 11:02 sata po lokalnom vremenu, u vrijeme kada je bačena atomska bomba 9. avgusta 1945. godine (AP)

Japanski Nagasaki obilježio je danas 76. godišnjicu atomskog bombardiranja ovog grada za vrijeme Drugog svjetskog rata, a gradonačelnik Tomisha Taue apelirao je na japansku Vladu da aktivnije učestvuje u oslobađanju svijeta od nuklearnog oružja, prenosi agencija Tanjug.

Nema tačnih podataka o broju žrtava, ali se smatra kako je u Nagasakiju život izgubilo najmanje 74.000 ljudi, a od nuklearnog zračenja i posljedica radijacije u sedmicama, mjesecima i godinama poslije napada preminule su hiljade ljudi.

Taue je pozvao Vladu u Tokiju da potpiše i ratificira sporazum Ujedinjenih nacija kojim se zabranjuje nuklearno oružje i da se priključi sporazumu kao posmatrač na prvom sastanku država potpisnica, prenijela je agencija Kyodo.

Nakon minute šutnje koja je obilježena u 11:02 sata po lokalnom vremenu, u vrijeme kada je bačena atomska bomba 9. avgusta 1945. godine, Taue je nazvao Sporazum o zabrani nuklearnog oružja kao „novi horizont“ za nuklearno razoružanje, ali je i izrazio zabrinutost zbog povećanja opasnosti zbog nuklearne trke u svijetu.

Razlog za nadu

Japanska novinska agencija Kyodo navodi kako se premijer Yoshihide Suga nije bavio temom sporazuma o zabrani nuklearnog naoružanja kada se obraćao okupljenima, među kojima su bili i preživjeli i porodice žrtava.

„Kao jedina zemlja na koju je bačena atomska bomba, dužnost Japana je da vodi napore medunarodne zajednice, korak po korak, ka realizaciji da svijet treba bude slobodan od nuklearnog oružja“, izjavio je Suga.

Oglasio se i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, koji je najavio stupanje na snagu sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, navodeći da spremnost SAD-a i Rusije da se uključe u dijalog o kontroli naoružanja daje „razlog za nadu“, ali je upozorio da je predstoji još mnogo posla.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada