Istraga Al Jazeere: Kako se fudbal koristi za pranje novca

Istraga je zašla u mutni svijet vlasništva nad klubovima u engleskom nogometu i otkrila je kako se pravila zloupotrebljavaju.

Rezultati istrage pokazuju kako posrednici koriste prljave trikove i obezbjeđuju nove pasoše kriminalcima kako bi zavarali fudbalske vlasti (Al Jazeera)

Kriminalci mogu kupiti engleske nogometne klubove kako bi oprali novac stečen zločinima, otkrila je tajna istraga Al Jazeere.

Istraga je zašla u mutni svijet vlasništva nad klubovima u engleskom nogometu i otkrila je kako se pravila zloupotrebljavaju.

„Ljudi koji prodaju fudbal“, koji je napravila Istraživačka jedinica Al Jazeere (I-Unit), pokazuje posrednike koji novinarima na tajnom zadatku objašnjavaju kako mogu sakriti novac stečen kriminalom i identitet kriminalca iza offshore trustova i engleskim nogometnim vlastima podnijeti lažne izvještaje analiza.

Pokazuje, također, kako posrednici koriste „prljave trikove“ i obezbjeđuju nove pasoše kriminalcima, sa drugim imenima, kako bi zavarali fudbalske vlasti.

‘Može učiniti da slon nestane’

„Navijači bi trebali biti ljuti jer istraga pokazuje ranjivost engleskog fudbalskog sistema na sredstva sumnjivog porijekla i neprikladne vlasnike za njihove klubove”, rekao je Ben Cowdock iz Transparency Internationala, koji istražuje pranje novca.

„Al Jazeerina istraga vlasništva nad klubovima bit će jako zanimljiva i policiji i engleskim fudbalskim zvaničnicima“, dodao je.

Predstavljajući se kao menadžeri izmišljenog bogatog kineskog kriminalca, reporteri I-Unita su kontaktirali posrednika Christophera Samuelsona, poznatog ugovarača poznatog pod nadimkom „mađioničar“, koji im je pomogao doći na rub dogovora o kupovini Derby Countyja, jednog od najstarijih engleskih klubova i dvostrukog prvaka Engleske 70-tih godina prošlog stoljeća.

Christopher Samuelson pomogao je novinarima na tajnom zadatku doći na rub dogovora o kupovini Derby Countyja (Al Jazeera)

Prema analitičaru offshore finansija Adrianu Gattonu, o Samuelsonu se priča da može „učiniti da slon nestane“, aludirajući na njegove vještine prikrivanja sredstava pomoću računa od povjerenja.

Ovaj “ultimativni čovjek u sjeni” bio je predmet istraga o pranju novca u nekoliko evropskih zemalja, ali nikada nije optužen.

Reporteri su rekli Samuelsonu da je njihov klijent, „Gospodin X“, osuđen i da je dobio sedmogodišnju zatvorsku kaznu u odsustvu za podmićivanje i pranje novca, te da je iznio novac iz Kine preko kockarnica u Macauu.

Sada, želi oprati novac kupovinom fudbalskog kluba, rečeno je Samuelsonu.

Engleska fudbalska liga (EFL) zabranjuje svakome ko ima neodsluženu kaznu na više od 12 mjeseci zatvora, da posjeduje klub.

Kako sakriti novac i identitet ulagača

Nezačuđen zločinima klijenta, Samuelson je dao vodič „korak-po-korak“ o tome kako se mogu koristiti offshore fondovi da bi se sakrio novac i identitet ulagača.

Kako bi prikrio osudu „Gospodina X-a“, Samuelson je predložio ulazak dva takozvana manjinska investitora koji bi bili „na liniji fronta“ pri kupovini Derbyja, kao zajednički dioničari offshore kompanije.

Potpisali bi „Deklaraciju o povjerenju“ da drže dionice “Gospodina X-a”, zahvaljujući čemu bi njegov identitet ostao nepoznat.

Samuelson je rekao reporterima da je siguran da će investitor-kriminalac dobiti dozvolu od Engleske fudbalske lige da kupi klub.

„Imam ideju kako ćemo to postaviti da porazimo EFL. Mogu ih pritisnuti. Uspjet ćemo“, rekao je novinarima.

Samuelson je odveo reportere u Derby, gdje su se sastali sa vlasnikom kluba Melom Morrisom, kako bi pregovarali o 99 miliona funti (137 miliona dolara) vrijedom ugovoru o kupovini Derbyja. Morris je rekao da će biti manjinski dioničar.

Samuelson je odveo reportere u Derby, gdje su se sastali sa vlasnikom kluba Melom Morrisom (lijevo) (Al Jazeera)

Samuelson je dugo u međunarodnom biznisu, a 90-tih godina je pomogao osnivanje Valmeta, jedne od najvećih offshore kompanije od povjerenja u svijetu.

Njegove kompanije su prebacile stotine miliona dolara iz Rusije za oligarhe, uključujući i Borisa Berezovskog i „Badrija“ Patarkacišvilija.

Godine 2004., dogovorio je sporazum o kupovini engleskog kluba Everton od strane nepoznatog ruskog tajkuna. No, taj dogovor je propao kada je u medije procurjelo da se radi o Borisu Zingareviču.

‘Radili smo ovo mnogo puta’

Postigao je i dogovore o prodaji dva kluba, Readinga i Aston Ville, koji su pod misterioznim vlasnicima došli na rub propadanja.

Samuelson je rekao novinarima kako on i njegov saradnik, privatni istražitelj i bivši detektiv Scotland Yarda Keith Hunter koriste „prljave trikove“ da pomognu realizaciju dogovora.

Tokom sastanka sa novinarima na tajnom zadatku, Hunter je potvrdio da je dobio podatke sa privatnog telefona britanskog novinara kako bi saznao ko je „krtica“ koja je otkrila Zingarevičevo ime.

Interni izvještaj Scotland Yarda koji je dobio I-Unit, pokazuje da je Hunter bio pod istragom, ali ne i optužen, od strane antikorupcionog tima, te da se sumnjalo da je korumpiran.

Keith Hunter bio je pod istragom antikorupcionog tima Scotland Yarda (Al Jazeera)

Samuelson i Hunter rekli su da mogu pomoći da njihov klijent dobije novi pasoš, sa novim imenom, kako bi zavarao fudbalske vlasti.

„Radili smo ovo mnogo puta do sada za ostale koji su, uvjeravam vas, bili u još težoj poziciji od vašeg šefa“, rekao je Hunter.

Hunter je tada novinarima dao kontakte na Kipru.

U odgovoru na zaključke jedinice I-Unit, Samuelsonovi advokati rekli su da njemu nikada nije rečeno da je „Gospodin X“ osuđen za krivično djelo zbog pranja novca i podmićivanja te da bi, da je znao za bilo kakav kriminal, odmah prekinuo razgovore.

Hunter je odbio komentirati detalje istrage, ali je rekao da čvrsto odbacuje većinu navoda.

Morris je rekao za Al Jazeeru da će se klub prodati samo “odgovarajućim skrbnicima” i da već neko vrijeme nije imao “formalnu vezu” sa Samuelsonom.

Izvor: Al Jazeera