Sirija: U napadu Assadovih snaga poginulo četvero djece

Napadima je prekršen dogovor o prekidu vatre u zoni deeskalacije Idlib.

Prema informacijama timova Civilne zaštite (Bijeli šljemovi), poginulo je četvero djece (Anadolija)

Najmanje četvero djece poginulo je, a petero je ranjeno u napadima snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na naselja u Hami, javlja Anadolija.

Napadima je prekršen dogovor o prekidu vatre u zoni deeskalacije Idlib.

Vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i strane terorističke grupe koje podržava Iran, stacionirane u selu Jurin na sjeverozapadu Hame, prekršile su prekid vatre napadajući sela Kastun, Jave i Bara.

Prema informacijama timova Civilne zaštite (Bijeli šljemovi), poginulo je četvero djece.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je u septembru 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Izjeglo blizu dva miliona Sirijaca

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Ipak, ruske i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operaciju u cilju zauzimanja cijele regije, a zauzeta su mnoga veća naselja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su u martu 2020. dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Iako režimske snage povremeno izvode napade, primirje se uglavnom poštuje.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice od 2017. do 2020. izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

Izvor: Agencije