Talibani zauzeli još tri provincijske prijestolnice u jednom danu

Naoružana grupa kaže da njene snage kontrolišu Kunduz, Sar-e-Pol i Taloqan dok se brobe u afganistanskim gradovima nastavljaju.

Grupa Afganistanaca pretražuje srušenu kliniku nakon zračnih napada u gradu Lashkar Gah, u provinciji Helmand, južno od Kabula(AP Photo/Abdul Khaliq)

Talibani su zauzeli još tri provincijska glavna grada, u naporima da borbe prebace u gradove, nakon što su posljednjih mjeseci zauzeli većinu ruralnih dijelova zemlje.

Grupa je od petka zauzela pet provincijskih glavnih gradova u Afganistanu u munjevitoj ofanzivi koja je nadjačala vladine snage.

Kunduz, Sar-e-Pol i Taloqan na sjeveru pali su u nedjelju jedan za drugim, potvrdili su talibani i zvaničnici u gradovima, piše Al Jazeera English.

U saopštenju talibana u nedjelju se navodi da su zauzeli sjedište policije, guvernerov kompleks i zatvor u strateškom gradu Kunduz na sjeveroistoku zemlje.

Lokalni izvori i novinari u Kunduzu potvrdili su Al Jazeeri da su talibanski borci prisutni u glavnom gradu provincije.

“Žestoki sukobi počeli su juče popodne, sva sjedišta vlade kontrolišu talibani, samo vojna baza i aerodrom su s ANDSF-om [afganistanskim snagama sigurnosti] odakle pružaju otpor talibanima”, rekao je Amrudddin Wali, član skupštine pokrajine Kunduz.

Zauzeli Sar-e-Pol i Taloqan

Zdravstveni zvaničnici u Kunduzu rekli su da je 14 tijela, uključujući tijela žena i djece, i više od 30 povrijeđenih – prebačeno u bolnicu.

“Ne znamo šta se događa vani jer smo sav trud i pažnju usmjerili na pacijente koji dolaze,” rekao je jedan ljekar za Al Jazeeru iz bolnice u Kunduzu.

U izjavi u nedjelju, talibani su naveli da su njihovi borci zauzeli i grad Sar-e-Pol, glavni grad sjeverne provincije Sar-e-Pol.

Mohammad Noor Rahmani, član pokrajinskog vijeća provincije Sar-e-Pol, rekao je za novinsku agenciju Reuters da je grupa zauzela vladine zgrade u glavnom gradu sjeverne provincije, tjerajući zvaničnike iz glavnog grada u obližnju vojnu bazu.

Parwina Azimi, aktivistica za ženska prava u Sar-e-Polu, rekla je u telefonskom razgovoru agenciji AFP da su se vladini zvaničnici i preostale snage povukli u vojnu kasarnu udaljenu oko tri kilometra od grada.

Talibani su  “opkolili” imanje, rekao je za AFP Mohammad Hussein Mujahidzada, član pokrajinskog vijeća.

U nedjelju naveče, talibani su na Twitteru objavili da su zauzeli Taloqan, glavni grad provincije Takhar.

Stanovnik Taloqana, Zabihullah Hamidi, rekao je za AFP da je vidio kako sigurnosne snage i zvaničnici napuštaju grad u koloni vozila.

“Povukli smo se iz grada danas popodne nakon što vlada nije poslala pomoć”, rekao je sigurnosni izvor za AFP.

“Grad je nažalost u potpunosti u rukama talibana.”

Dvije pokrajine zauzete prethodnog dana

Do zauzimanja u nedjelju došlo je nakon što je grupa u posljednja dva dana zauzela pokrajine Nimroz i Jowzjan.

Kunduz je bio pod kontrolom talibana 2015. i 2016. godine.

U subotu su talibani zauzeli grad Sheberghan, rekao je zamjenik gradskog guvernera, dan nakon što je Zaranj, grad u provinciji Nimruz, pao “bez borbe”.

“Novinar u centru Kunduza rekao nam je da su talibani preuzeli ured šefa policije, ured centralnog izbornog štaba te da se talibanska zastava vijori na kružnom toku u centru grada”, rekla je Al Jazeerina reporterka Charlotte Bellis koja izvještava iz centra Kabula.

“Vlada negira da je Kunduz pao, ali po svemu sudeći jeste.”

Korak prema povratku na vlast

Iako su talibani od petka zauzeli dvije provincijske prijestolnice, Kunduz – koji se nalazi na krajnjem sjeveru – predstavlja najznačajnije mjesto koje su osvojili talibani u svojim ofanzivama koje su započele u maju, nakon povlačenja stranih trupa.

Snage afganistanske vlade navodno su napustile selo, ali sada pokušavaju odbraniti niz gradova širom zemlje.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su u subotu navečer američki bombarderi B-52 pogodili nekoliko talibanskih ciljeva u Sheberghanu.

Istovremeno su intenzivne borbe nastavljene u glavnim gradovima južnih provincija Kandahar i Helmand koje talibani pokušavaju preuzeti već nekoliko sedmica.

U subotu je američka ambasada izdala saopćenje kojim osuđuje prodor talibana u provincijske centre na jugu i sjeveru.

Izvor: Al Jazeera i agencije