Šef Hezbollaha zaprijetio da će odgovoriti na izraelske napade

Na svaki udar izraelskih vazduhoplovnih snaga će se uzvratiti na odgovarajući način jer mi želimo da štitimo našu zemlju, rekao je vođa Hezbolaha.

Nasrallah: Slanje raketa bilo je 'jasna poruka' (EPA)

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah najavio je da će njegova organizacija uzvratiti na svaki novi izraelski napad na Liban, dan nakon što su njene pristalice baražno ispalile rakete na Izrael.

Nasrallah je rekao da Hezbollah neće sputavati unutrašnje podjele i teška ekonomska kriza u Libanu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Raketiranje Izraela označio je osvetom za izraelske udare iz zraka na južni Liban.

Ti udari, prvi nakon više godina, bili su odgovor na misteriozne rakete ispaljene iz Libana ka Izraelu u srijedu.

U petak je nasilje nastavljeno treći dan zaredom duž osjetljive granice Libana, gdje inače vlada velika napetost zbog podrške Irana, najvećeg neprijatelja Izraela, Hezbollahu.

‘Jasna poruka’

“Na svaki udar izraelskih zračnih snaga će se uzvratiti na odgovarajući način jer mi želimo da štitimo našu zemlju”, najavio je Nasrallah u govoru prenošenom preko televizije povodom 15. godišnjice okončanja jednomjesečnog rata između Hezbollaha i Izraela 2006. godine, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila i 160 Izraelaca, najviše vojnika.

On je ocijenio da je slanje raketa bila “jasna poruka”, te da je Hezbollah ispalio 20 raketa samo na otvorena područja, jer su na meti izraelskih udara iz zraka također bila otvorena područja.

Izrael procjenjuje da Hezbollah raspolaže sa više od 130.000 raketa i projektila koji mogu da pogode bilo koji dio zemlje, a u proteklim godinama je izrazio zabrinutost da ta organizacija pokušava da uveze ili proizvede precizno navođene rakete.

“Mi smo uvijek govorili da ne težimo ratu i ne želimo rat, ali da smo za njega spremni”, rekao je Nasrallah u vrijeme kada Liban prolazi kroz najveću ekonomsku i finansijsku krizu u modernoj historiji, koju Svjetska banka označava kao najgoru u svijetu od sredine 19. stoljeća.

Izvor: Agencije