Američki Senat bliže usvajanju velikog infrastrukturnog paketa

Bidenov infrastrukturni plan jedan je od njegovih ključnih ciljeva domaćih ciljeva koji će pokrenuti ekonomiju. 

Bidenov infrastrukturni plan obuhvata 312 milijardi dolara ulaganja u transportne projekte (EPA)

Američki Senat glasao je da se ubrza donošenje zakona o ulaganjima u infrastrukturu vrijedan hiljadu milijardi dolara, što je proceduralni, ali važan korak naprijed nakon višemjesečnih pregovora između predsjednika Joea Bidena i radne grupe demokratskih i republikanskih senatora.

Glasajući sa 67 glasova za i 27 protiv, senatori su se dogovorili da će ograničiti raspravu o tom prijedlogu zakona, najvećem investicijskom paketu zadnjih decenija u SAD-u kojim će se finansirati izgradnja cesta, mostova, aerodroma i vodenih puteva, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

No kada će prijedlog zakona tačno biti usvojen još je nejasno, jer se zastupnici pripremaju za moguća glasanja o amandmanima i rade iza zatvorenih vrata na postizanju dogovora koji bi omogućio Senatu da brzo završi posao. Glasanje o prijedlogu moglo bi biti u ponedjeljak ili utorak, nakon čega se upućuje Zastupničkom domu.

Pokretanje ekonomije

Zakon će povećati savezni budžetski deficit za 256 milijardi američkih dolara kroz 10 godina, pokazuju podaci Kongresa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump obećavao je u kampanji 2016. da će ulagati u infrastrukturu, ali obećanja nije ispunio jer nije mogao progurati zakon kroz Kongres.

Bidenov infrastrukturni plan jedan je od njegovih ključnih domaćih ciljeva koji će pokrenuti ekonomiju.

Obuhvata 312 milijardi dolara ulaganja u transportne projekte, koji uključuju saobraćajnice, mostove, aerodrome te 266 milijardi u druge projekte poput ulaganja u vodoprivredni sistem i širokopojasni internet.

‘Veliki korak naprijed’

No dogovor nije obuhvatio ključne prioritete Bidena i progresivnih demokrata koje on naziva “ljudskom infrastrukturom”, a riječ o javnom novcu za stanovanje te za zdravstvenu i brigu o djeci.

Demokrati koji vrlo tankom većinom kontroliraju Kongres žele ta područja uključiti u nove pakete koje će nastojati progurati kroz Senat bez glasova republikanaca.

“Ovaj sporazum znači milione dobro plaćenih radnih mjesta…. no oni su i pokazatelj nama, ali i svijetu, da je američka demokratija učinkovita i zato je to velik korak naprijed za našu  zemlju”, rekao je Biden u Bijeloj kući krajem juna.

Izvor: Agencije

Povezane

Demokrate u američkom Senatu dogovorili su se o paketu pomoći u pandemiji vrijednom 1.900 milijardi dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Published On 06 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO