Izrael napao položaje Hamasa u Gazi kao odgovor na zapaljive balone

Palestinci kažu da je cilj lansiraja balona da se izvrši pritisak na Izrael da ublaži ograničenja u obalnoj enklavi, koja su pooštrena u maju.

Nema neposrednih izvještaja o žrtvama ili šteti u napadu koji je, kako je izraelska vojska rekla, za cilj imala lansirne stanice raketa i kompleks koji pripada Hamasu (AFP)

Izraelski avioni bombardovali su Hamasove položaje u Pojasu Gaze u subotu kao odgovor na lansiranje zapaljivih balona iz palestinske enklave, saopštila je izraelska vojska.

Nema neposrednih izvještaja o žrtvama ili šteti u napadu koji je, kako je izraelska vojska rekla, za cilj imala lansirne stanice raketa i kompleks koji pripada Hamasu, političkoj grupi koja upravlja Gazom.

Hamas još nije komentarisao.

Objava na društvenim mrežama koju je objavila New Press publikacija pokazuje zrake svjetla koji dolaze iz pravca Gaze i predstavljaju hice ispaljene u pravcu izraelskih aviona u znak odmazde za napad.

New Press je također izvijestio da je Izrael gađao tri lokacije, uključujući Beit Hanoun i Jabalya.

Otkako je primirjem 21. maja okončano 11 dana borbe Izraela i Hamasa, Palestinci u Gazi su sporadično lansirali balone napunjene zapaljivim materijalom preko granice, uzrokujući požare u kojima su izgorjela polja u Izraelu.

Sukob Izraela i Hezbollaha

Zapaljivi baloni ranije su korišteni kao odgovor na pooštravanje izraelske blokade obalne enklave, nakon što su izdana nova ograničenja tokom izraelskog bombardovanja Gaze u maju.

Učestalost lansiranja balona uglavnom je opala nakon što je Izrael ublažio neka ograničenja u Gazi.

Ipak,  u petak su iz Gaze ponovo lansirani baloni koji su izazvali najmanje četiri požara  u područjima u blizini granice Izraela i Gaze.

Izraelska vojska je rekla da su njeni zračni napadi “odgovor na neprestana lansiranja zapaljivih balona iz Gaze u Izrael tokom cijelog dana”.

Požari na granici Gaze izbili su u petak dok je Izrael razmijenjivao vatru sa Hezbollahom kojeg podržava Iran, u Libanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije