Rusija počela polagati podmorski optički kabal kroz Arktik

Moskva nastoji poboljšati neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na svom krajnjem sjeveru gdje je povećala svoju vojnu prisutnost.

Stabilnim internetom Rusija želi opskrbiti arktičke lučke gradove, poluotok Kamčatka i otok Sahalin (Reuters)

Rusija je u petak počela polagati svoj prvi podmorski optički komunikacijski kabal kroz Arktik u sklopu državnog projekta opskrbe svog krajnjeg sjevera brzim internetom nakon prekida slične privatne inicijative.

Moskva nastoji poboljšati neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na svom krajnjem sjeveru gdje je povećala svoju vojnu prisutnost i razvija Sjeverni morski put kako bi on postao glavni pomorski pravac.

Projekt “Polar Express” vodit će državna kompanija Morsviazsputnik, a njime će se stabilnim internetom opskrbiti arktički lučki gradovi, poluotok Kamčatka i otok Sahalin, piše Reuters a prenosi Hina.

Aleksej Strelčenko, šef kompanije za proizvodnju i polaganje kablova, rekao je da će projekt stajati 889 miliona dolara i da će ga potpuno finansirati država.

Kabal je proizveden u arktičkom lučkom gradu Murmansku, a za izradu su se koristila kineska optička vlakna i ruske komponente, rekao je Strelčenko. U četvrtak je iz Murmanska isplovio brod kako bi ga počeo polagati blizu Teriberke.

Bit će potrebni dodatni spojni kablovi za povezivanje s globalnom komunikacijskom kabalskom mrežom za što su nužna strana ulaganja, rekao je Andrej Kuropjatnikov, izvršni direktor Morsviazsputnika.

“To će podrazumijevati partnerstvo u smislu zajedničkog ulaganja kako bi se projekt proširio na Evropu i Aziju. To je odvojeni komercijalni projekt”, rekao je Kuropjatnikov Reutersu. Razgovara se s kompanijama u Aziji, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, dodao je.

Privatni projekt na čekanju

Odvojeni privatni kabalski projekt, koji je vodio ruski telekomunikacijski operater Megafon s finskim infrastrukturnim operatorom Cinijom, obustavljen je u maju. Projekt “Arctic Connect” vrijedan milijardu dolara za kabal koji povezuje Helsinki i Tokio preko sjevera Rusije zasad je na čekanju.

Izvor upoznat s projektom Polar Express rekao je da je Megafon odustao jer se nije htio natjecati s državom, kao i zbog tehničkih poteškoća koje su projekt učinile neisplativim.

Drugi izvor upoznat s tim projektom rekao je da Megafon nije dobio državnu dozvolu zbog pitanja nacionalne sigurnosti.

Megafon je Reutersu rekao da ima sve potrebne državne dozvole, ali je u maju odlučio preispitati “strukturu i ekonomiju” svog projekta, za što će trebati vremena.

Izvor: Agencije

Povezane

Iako su Facebook, Instagram i Twitter najpopularnije i najkorištenije društvene mreže, one su ipak ‘općeg tipa’, bez posebnog fokusa na bilo koju aktivnost njegovih korisnika.

Published On 14 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO