Požar u Kaliforniji progutao gradić Greenville

Greenville, gradić s osamstotinjak stanovnika, poharala je vatra požara koji tri sedmice pustoši Kaliforniju.

Dixie Fire se može usporediti s požarom Paradise, jednim od najsmrtonosnijih posljednjih godina, koji je 2018. poharao Kaliforniju odnijevši 86 života (AP)

Dixie Fire, ogromni požar koji hara Kalifornijom, u noći na četvrtak progutao je gradić na sjeveru te američke savezne države, topeći električne stupove i uništivši više historijskih znamenitosti pošto su se stanovnici evakuirali nekoliko sati ranije, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Greenville, gradić s osamstotinjak stanovnika, poharala je vatra požara koji već tri sedmice pustoši Kaliforniju zahvaljujući visokoj temperaturi, suši i neprekidnim vjetrovima. Požar se sada proširio na više od 110.000 hektara.

 

Burned out commercial buildings following the Dixie Fire in GreenvilleSavijeni stub električne rasvjete u Greenvilleu (Reuters)

„Učinili smo sve što smo mogli, no to ponekad nije dovoljno“, rekao je novinarima glasnogovornik vatrogasaca na tom području Mitch Matlow.

Na fotografijama koje su snimili fotoreporteri svjetskih agencija vide se metalni električni stupovi do pola savijeni od topline požara i poneki koji još odolijeva. Potpuno su uništeni benzinska pumpa, hotel i bar te neke zgrade stare stotinjak godina, u tome gradu izgrađenom sredinom 19. stoljeća u doba kalifornijske zlatne groznice.

Puškom odbijali evakuaciju

Vatra je zahvatila Greenville u srijedu oko 16:00 sati po lokalnom vremenu, rekao je Jake Cagle, šef grupe u kriznom štabu.

Na videosnimku objavljenom u srijedu navečer rekao je kako su vatrogasci trošili dragocjeno vrijeme i sredstva kako bi pritekli u pomoć onima koji nisu poslušali naredbu o evakuaciji.

„Neki vatrogasci su dočekani s puškom jer ljudi ne žele otići“, rekao je Cagle.

Oko 2.000 stanovnika Kalifornije u srijedu je dobilo poziv da „istog časa“ napuste svoj dom zbog približavanja vatre.

„Ako ste još kod kuće, morate se SMJESTA evakuirati u smjeru istoka“, upozorio je na Twitteru ured šerifa okruga Plumasa, obraćajući se stanovnicima Greenvillea i Chestera.

„Ako ne poslušate, spasioci vam neće moći pomoći.“

Priznali odgovornost

Krajem jula 2021. opožarena površina u Kaliforniji bila je 250 posto veća nego u 2020., koja je najgora godina što se tiče požara u novijoj historiji te savezne države.

Dixie Fire se može usporediti s požarom Paradise, jednim od najsmrtonosnijih posljednjih godina, koji je 2018. poharao Kaliforniju odnijevši 86 života.

Dobavljač energije Pacific Gas and Electric (PG&E), velika kalifornijska energetska kompanija, priznala je odgovornost za taj požar. Sumnja se da je i Dixie izazvala oprema PG&E-a jer je na dan kada je požar buknuo drvo palo na električni vod.

Krajem jula kompanija je saopćila da će 16.000km električnih vodova položiti u zemlju kako bi spriječila nove razorne požare.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO