‘Mega suša’: Vrhovi Anda bez snježnog pokrivača

Andski ledenjaci, koji su između 2000-2010 ostali iste veličine ili su se čak i povećali, sada se ubrzano i dramatično povlače.

Satelitske snimke iz jula 2020. i ove godine jasno pokazuju smanjenje snježnog pokrivača, što se odražava i na nivo vode u rijekama (Copernicus/Reuters)

Planinski lanac Anda, koji mami skijaše u Južnu Ameriku, ove godine bilježi historijski niske snježne padavine, javlja Reuters i podsjeća da u toj zemlji već jedno desetljeće vlada velika suša koju naučnici dovode u vezu s globalnim zatopljenjem.

Vrhovi mnogih veličanstvenih planina između Ekvadora i Argentine ove su godine prekriveni tek krpicama snijega ili uopšte nisu pod snježnim pokrivačem, otkrivajući tako svoju golet isušene smeđe zemlje, prenosi Hina.

Zbog male količine padavina i povlačenja ledenjaka širom tog područja, mjesta čija opskrba vodom ovisi o planinama najvjerovatnije će se suočiti s nestašicom, rekao je Ricardo Villalba, vodeći istraživač na argentinskom Insitutu za snijeg, ledenjake i studije o okolišu (IANIGLA).

“Ovdje svjedočimo procesu dugotrajnog smanjenja padavina, odnosno mega suši”, rekao je Villalba.

Skijališta prekrivena umjetnim snijegom

“Kada pogledate nivoe padavina za cijele Kordiljere, one vam pokazuju da snijeg uopšte nije padao ili je padao vrlo malo”, dodao je.

U južnoj hemisferi sada traje zima, kada bi snježne padavine trebale biti obilate. Skijališta su otvorena, ali uglavnom prekrivena umjetnim snijegom.

Satelitske snimke iz jula 2020. i ove godine jasno pokazuju smanjenje snježnog pokrivača, što se odražava i na nivo vode u rijekama.

Andski ledenjaci, koji su između 2000-2010 ostali iste veličine ili su se čak i povećali, sada se ubrzano i dramatično povlače, ističe Villalba.

To se, rekao je, nažalost događa sa svim ledenjacima Kordiljere i usko je povezano s globalnim zatopljenjem koji pogađa cijelu planetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO