Hezbollahove rakete odgovor na izraelske udare

Kasnije u petak, izraelska vojska je saopćila kako su njeni borbeni avioni gađali jug Libana nakon što je više od 10 raketa ispaljeno preko granice.

Dim se podiže na jugu Libana (Reuters)

Libanska grupacija Hezbollah saopćila je kako je ispalila rakete na otvoreni prostor nedaleko od izraelskih položaja u znak odmazde na izraelske zračne udare na jugu Libana, izazvavši odgovor izraelske avijacije drugi dan zaredom.

U saopćenju od petka, jako naoružana grupa Hezbollah koja ima podršku Irana objavila je kako je ispalila tuce raketa na sporne Farme Shebaa nakon što su izraelski borci rano u četvrtak pokrenuli zračne udare na susjedni Liban nakon drugog dana raketne paljbe preko granice.

Šiitska grupa je također navela kako su izraelski udari pogodili otvoreni prostor u Libanu.

Sirene za zračnu opasnost

Kasnije u petak, izraelska vojska je saopćila kako su njeni borbeni avioni gađali jug Libana nakon što je više od deset raketa ispaljeno preko granice. Dodala je kako „trenutno gađa izvore lansiranja u Libanu“.

„Više od deset raketa je ispaljeno iz Libana na izraelsku teritoriju. Većinu je presreo sistem zračne odbrane, dok su ostale pale na otvoreno područje u Har Dovu“, navodi avijacija Izraela na Twitteru.

Izraelski vojni radio je također izvijestio kako je vojska artiljerijski djelovala ka južnom Libanu koji je pod kontrolom Hezbollaha.

Sirene za zračnu opasnost su se čule u Gornjoj Galileji na sjeveru Izraela, te na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Ovo je treći dan prekograničnih neprijateljstava koja prijete periodu mira koji je većinom na snazi od 2006. kada su Izrael i Hezbollah vodili jednomjesečni rat.

Izvor: Agencije

Povezane

Hezbollahova televizija Al Manar objavila je kako su izraelski borbeni avioni izveli dva napada na mete u predgrađu libanskog grada Mahmudija.

Published On 05 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO