Mediji: CNN dao otkaze necijepljenim uposlenicima

Odluka televizijske mreže je prvi slučaj da je jedna američka kompanija otpustila uposlenike zbog kršenja pravila o vakcinaciji.

Kompanije u SAD-u smiju po zakonu tražiti od svojih djelatnika da se vakcinišu (Reuters)

Američka televizijska mreža CNN otpustila je tri djelatnika jer su došli u ured, a da nisu bili vakcinisani protiv COVID-19, prenose američki mediji, dok je aviokompanija United Airlines odlučila da svi njeni uposlenici u SAD-u moraju biti vakcinisani.

Odluka čelnika CNN-a jedan je od prvih primjera da je neka američka kompanija otpustila djelatnike zbog kršenja pravila firme o cijepljenju.

Kompanije u SAD-u smiju po zakonu tražiti od svojih djelatnika da se vakcinišu, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Mnoge velike kompanije, uključujući Facebook i Google, kažu da će tražiti od svojih uposlenika da se vakcinišu kada se vrate u urede.

Direktor CNN-a Jeff Zuckers spomenuo je otkaze u memorandumu u četvrtak, a koji su prenijeli neki američki mediji.

I aviokompanije zahtijevaju vakcinaciju

Vakcinacija je obvezna za izvjestitelje s terena, djelatnike koji rade s drugim djelatnicima ili dolaze u ured, navodi se u tom dokumentu.

United Airlines u petak je postao prva američka aviokompanija koja traži od svih svojih djelatnika u SAD-u da budu u cijelosti vakcinisani.

Prema američkim medijima, to traži i aviokompanija Delta, a investicijska banka Goldman Sachs traži od svojih uposlenika da se izjasne jesu li vaksinisani, premda cijepljenje nije obvezno, prenosi AP.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je da dva miliona saveznih djelatnika moraju imati potvrde o vakcinaciji ili će biti podvrgnuti obveznom testiranju i morati nositi maske.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO