Gates: Sastanci s Epsteinom bili ‘velika greška’

Bill Gates je svoju vezu s kasnije osuđenim seksualnim napadačem Jeffryjem Epsteinom opisao kao ‘ogromnu grešku’.

Jeffry Epstein se izjasnio krivim po optužbama za organiziranje maloljetne prostitucije godinama prije nego se Gates počeo sastajati s njim (EPA)

Bill Gates opisao je svoju vezu sa kasnije osuđenim seksualnim prestupnikom Jeffryjem Epsteinom opisao kao “ogromnu grešku” u televizijskom intervjuu koji je emitiran nekoliko dana nakon što je finaliziran njegov razvod od bivše supruge Melinde French Gates.

Gates je u intervjuu za CNN koji je emitiran u srijedu rekao kako žali zbog sastanaka sa zloglasnim upraviteljem hedge fondova, koji je u augustu 2019. godine pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji, nakon što su ga savezni tužioci u New Yorku optužili da je upravljao lancem trgovine djecom i zlostavljao desetke maloljetnih djevojaka. Epstein je počinio samoubistvo vješanjem.

Deceniju ranije, Epstein je registriran kao seksualni prestupnik u sklopu kontroverznog dogovora sklopljenog s tužiocem u Miamiju kako bi se u to vrijeme izbjegle savezne optužbe.

Epstein se izjasnio krivim po optužbama za organiziranje maloljetne prostitucije godinama prije nego se Gates počeo sastajati s njim.

Milijarder filantrop rekao je da su sastanci bili motivirani njegovom željom da prikupi novac za globalne zdravstvene probleme.

“Nekoliko puta sam večerao s njim, nadajući se da bismo mogli doći do onoga što je rekao o rješavanju globalnih zdravstvenih problema putem njegovih kontakata”, rekao je Gates za CNN. “Kada sam shvatio da on ne želi pomoći, prekinuli smo kontakte”

Više susreta s Epsteinom

Gates nije želio komentirati izvještaj Wall Street Journala da je njegova veza s Epsteinom utjecala na njegov razvod.

New York Times je 2019. godine izvijestio da se Gates susreo s Epsteinom u više navrata počevši od 2011. godine, te da su se tri puta sreli u Epsteinovoj kući u New Yorku.

Sudski dokumenti pokazali su da je 27-godišnji brak Billa i Melinde Gates formalno okončan u ponedjeljak.

Otkako je par u maju najavio razvod, pojavili su se izvještaji o sumnjivom ponašanju Billa Gatesa, uključujući aferu koju je imao sa uposlenicom Microsofta prije skoro 20 godina, te kako se bavio tužbom za seksualno uznemiravanje protiv svog dugogodišnjeg upravitelja bogatstvom.

Bill Gates i Melinda French Gates su suosnivači jedne od najvećih i najutjecajnijih privatnih dobrotvornih fondacija na svijetu, koja je u posljednjih 20 godina potrošila više od 50 milijardi dolara na globalne javnozdravstvene inicijative.

Rekli su da će dvije godine nakon razvoda pokušati raditi zajedno u Fondaciji Bill & Melinda Gates. Ukoliko njihov dogovor ne uspije, French Gates će podnijeti ostavku na mjesto dopredsjedavajuće i povjerenice te će se fokusirati na vlastite filantropske napore uz finansiranje Billa Gatesa.

Izvor: Agencije