Biden će ponuditi privremeno ‘utočište’ stanovnicima Hong Konga u SAD-u

Tokom prošle godine Kina je nastavila s napadima na autonomiju Hong Konga, narušavajući preostale demokratske procese, rekao je američki predsjednik.

Sjedinjene Američke Države neće stajati skrštenih ruku jer Kina krši svoja obećanja Hong Kongu, saopćila je Bijeća kuća (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je privremeno “sigurno utočište” stanovnicima Hong Konga u Sjedinjenim Američkim Državama, dopuštajući tako potencijalno hiljadama ljudi da produže svoj boravak u zemlji kao odgovor na pekinški napad na demokratiju na kineskom teritoriju.

U dopisu koji je danas potpisao, Biden je uputio Ministarstvu unutrašnje sigurnosti da dozvoli stanovnicima Hong Konga koji se trenutno nalaze u SAD-u da mogu ostati do 18 mjeseci, navodeći “uvjerljive vanjskopolitičke razloge”, piše Reuters a prenosi Fena.

“Tokom prošle godine Kina je nastavila s napadima na autonomiju Hong Konga, narušavajući preostale demokratske procese i institucije, namećući ograničenja akademskoj slobodi i suzbijajući slobodu medija”, rekao je Biden u dopisu.

‘SAD neće oklijevati u podršci’

On je pojasnio da je pružanje sigurnog utočišta za stanovnike Hong Konga koji su lišeni svojih sloboda u Hong Kongu u skladu sa interesima Sjedinjenih Američkih Država u regiji.

“Sjedinjene Američke Države neće oklijevati u podršci ljudima u Hong Kongu”, rekao je Biden.

Očekuje se da će velika većina stanovnika Hong Konga koji se trenutno nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama ispunjavati uslove za ovaj program, rekao je visoki dužnosnik uprave. Za sve koji budu željeli ostati u SAD-u primjenjivat će se neki zakonski uslovi, poput potvrde da nisu osuđivani za teška krivična djela.

Bijela kuća je u saopćenju navela da je tim potezom jasno stavljeno do znanja da Sjedinjene Američke Države “neće stajati skrštenih ruku jer NR Kina krši svoja obećanja Hong Kongu i međunarodnoj zajednici”.

Kina krši dogovor

Krajem jula osuđena je prva osoba prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong koji je nametnula Kina.

Bivši konobar Tong Ying-kit (24) optužen je da se prošle godine svojim motociklom zabio u trojicu pripadnika interventne policije, dok je nosio zastavu sa sloganom: “Oslobodimo Hong Kong. Revolucija našeg vremena”.

Tong je osuđen po optužnici za terorističku aktivnosti i poticanja otcjepljenja, a provest će narednih devet godina u zatvoru.

Glavni fokus suđenja bio je usmjeren na značenje slogana, koji je bio sveprisutan tokom masovnih protesta u Hong Kongu 2019.

Prethodno britanska kolonija, Hong Kong je vraćen Kini 1997. godine, ali uz značajnu autonomiju i građanske slobode koje proizlaze iz temeljne formule o Hongu Kongu “jedna zemlja, dva sistema”.

Međutim, Kina se sada suočava sa kritikama zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji joj osigurava suđenje i stanovnicima Hong Konga, što prije nije bio slučaj.

Kineski zakon 2019. godine je izazvalo masovne i nasilne proteste prozapadnih građana u Kong Kongu, a nekim od učesnika tih protesta sada se sudi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO