Apple uvodi sistem za identifikaciju dječije pornografije

Kompanija Apple planira da skenira američke iPhone telefone zbog fotografija seksualnog zlostavljanja djece, što je naišlo na odobravanje organizacija za zaštitu djece.

Stručnjaci strahuju da bi autoritarne vlade mogle da koriste tu tehnologiju za špijuniranje svojih građana (EPA)

Kompanija Apple planira da skenira američke iPhone telefone zbog fotografija seksualnog zlostavljanja djece, što je naišlo na odobravanje organizacija za zaštitu djece i izazvalo zabrinutost među nekim sigurnosnim istraživačima da bi vlade mogle da zloupotrebe sistem za nadzor svojih građana.

Apple je objavio detalje sistema za pronalaženje materijala seksualnog zlostavljanja djece (CSAM) na uređajima korisnika u SAD-u, prema kojima će prije nego što se fotografija uskladišti na iCloud servisu, tehnologija tražiti podudaranja sa već poznatim CSAM, prenosi Tanjug BBC.

Sistem funkcionira tako što upoređuje fotografije sa bazom poznatih slika seksualnog zlostavljanja djece koju su sastavili američki Nacionalni centar za nestalu i eksploatiranu decu (NCMEC) i druge organizacije za zaštitu djece.

Nivo tačnosti

Kompanija tvrdi da sistem ima izuzetno visok nivo tačnosti i osigurava manje od jedne od trilion šansi godišnje da se pogrešno označi dati nalog, a da će da, ako se pronađe podudaranje, ljudski faktor dalje ručno raditi procjenu i prijaviti takvog korisnika policiji.

Međutim, postoji zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti i da bi ova tehnologija mogla da se proširi na skeniranje telefona u potrazi za zabranjenim sadržajem ili čak političkim govorom, a stručnjaci strahuju da bi autoritarne vlade mogle da koriste tu tehnologiju za špijuniranje svojih građana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada