Turska: Spašena termoelektrana, traje borba sa 12 požarišta

Ministar poljoprivrede i šumarstva tvrdi da je u proteklih devet dana pod kontrolu stavljeno 180 požara.

MInistar tvrdi da se požar nije proširio na zalihe ugljena u tvornici, te da je procjena štete u toku (Anadolija)

Glavna postrojenja termoelektrane Kemerkoy u okrugu Milas u provinciji Mugla nije oštetio požar, izjavio je u četvrtak ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez.

On je, govoreći u termoelektrani, dematovao nagađanja da je elektrana u izgorjela ili da emituje zračenje opasno po okolinu i zdravlje ljudi.

Naglasio je da senzori koji se nalaze u pogonu i s mobilnih stanica Ministarstva životne sredine i urbanizacije nisu otkrili štetno zračenje i da nije nanesena šteta glavnim postrojenjima.

Potvrdio je da se požar nije proširio na zalihe ugljena u tvornici, te da je procjena štete u toku.

“U planu je i početak rada tvornice što je prije moguće”, rekao je Donmez, prenosi Anadolija.

Zaposleni u termoelektrani evakuisani su u srijedu, a uklonjeni su i svi zapaljivi i eksplozivni materijali.

Požar je dosegao obod postrojenja, a gašenje vatre otežavali su jaki vjetrovi.

Vatrogasci su cijelu noć gasili požar koji je u najvećoj mjeri obuzdan rano u četvrtak.

Preduzete su i mjere kako bi se izbjeglo ponovno izbijanje vatre.

Ova termoelektrana, koja koristi lokalni ugalj za proizvodnju oko 3,7 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje, ima instalirani kapacitet od 630 megavata.

Požari u 38 provincija

Izgrađena je u periodu od 1984. do 1993. godine, a prvo i drugo postrojenje rade od 1994. godine, a treće od 1995. godine.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli kazao je kako je u proteklih devet dana pod kontrolom stavljeno 180 šumskih požara u 38 provincija.

Turska se već nekoliko dana bori sa šumskim požarima (Anadolija)

Prema njegovim riječima, radi se na kontrolisanju sedam požarišta u Mugli, dva u Antaliji, te po jedan u Isparti, Aydinu i Denizliju.

”U posljednjih devet dana pod kontrolu smo stavili 180 šumskih požara u 38 provincija. U pet provincija se nastavlja intenzivna borba da pod kontrolu bude stavljeno 12 požarišta“, naveo je Pakdemirli.

Grafički podaci koje je objavio ministar pokazuju kako su u toku akcije gašenja požara u distriktima Manavgat i Gundogmus u Antaliji, Karacasu u Aydinu, Guney u Denizliju, Sutculer u Isparti, Marmarisu, Koycegizu, Kavaklidereu, Yilanliju, Seydikemeru i Milasu, u Mugli.

Izvor: Agencije