SAD najavljuje vakcinaciju kao uvjet za strane putnike

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je prve korake ka donošenju mjere da svi strani posjetitelji SAD-a moraju da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Svi putnici u SAD, bez obzira na status vakcinacije, moraju da pokažu dokaz o negativnom testu na COVID-19 koji nije stariji od tri dana od trenutka dolaska u zemlju. (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je prve korake ka donošenju mjere da svi strani posjetitelji Sjedinjenih Američkih Država moraju da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Jedan neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je AP-u da bi ovaj uvjet bio dio postupnog administrativnog ublažavanja ograničenja putovanja za strane državljane koji dolaze u SAD, za šta nije određen vremenski okvir, ali se očekuje da će svi oni, uz neke ograničene izuzetke, morati da se vakcinišu protiv COVID-a 19, prenosi Tanjug.

Ograničenja dolaska

Bidenova administracija zadržala je ograničenja koja su ozbiljno ograničila mogućnost dolaska u SAD, navodeći kao razlog širenje delta varijante virusa.

Prema postojećim pravilima, nedržavljanima SAD-a koji su u prethodnih 14 dana bili u Kini, evropskom šengenskom prostoru, Velikoj Britaniji, Irskoj, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji zabranjen je ulazak u zemlju.

Svi putnici u SAD, bez obzira na status vakcinacije, također moraju da pokažu dokaz o negativnom testu na COVID-19 koji nije stariji od tri dana od trenutka dolaska u zemlju.

Izvor: Agencije