Produžen moratorij na deložacije u SAD-u

Novi moratorij će onima koji su ostali bez posla u pandemiji i nemaju da plate kiriju omogućiti da ipak ostanu u svojim domovima.

Odluka CDC-a je u suprotnosti sa onim što je uradila Bidenova administracija, koja nije uspjela produžiti moratorij (EPA)

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su novi moratorij na iseljenja koji važi do 3. oktobra, pošto administracija predsjednika Joe Bidena nije uspjela produžiti važenje tog akta, zbog čega su milioni Amerikanaca rizikovali da ostanu bez krova nad glavom, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VOA).

Novi moratorij će omogućiti onima koji su ostali bez posla u pandemiji i nemaju da plate kiriju da ipak ostanu u svojim domovima, u trenutku kada se širi delta varijanta korona virusa.

‘Visok nivo transmisije virusa’

Kako se navodi u obrazloženju CDC-a, moratorij će spriječiti izbacivanje na ulicu u momentu “visokog nivoa transmisije virusa” i pokrit će područja gdje živi oko 90 posto populacije u SAD-u.

Odluka CDC-a je u suprotnosti sa onim što je uradila Bidenova administracija, koja nije uspjela produžiti moratorij jer nije bilo dovoljno glasova za to u većinski demokratskom Kongresu.

Prethodno je Vrhovni sud SAD-a, po žalbi stanodavaca, odlučio da se moratorij ne može produžavati posle 31. jula, a Bidenova administracija se na tu odluku nije žalila.

Izvor: Agencije