NI: Suludi napredak budućeg američkog oružja

Autor navodi kako će posljedica ovih radova i razvoja biti „postepeni nestanak poznatog oružja nastalog tokom Hladnog rata”.

Jednako kao što se mijenjaju tenkovi M1 iz vremena Hladnog rata, takav je slučaj i sa helikopterima Apache i Blackhawk iz američke avijacije (EPA)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država već ima impresivnu paletu oružja, navodi National Interest, te dodaje kako, pošto se armija SAD-a sprema za moguće sukobe sa tehnološki visoko naprednim konkurentima iz Rusije i Kine, u toku su radovi na nekoliko novih sistema – od tenkova do raketa.

Autor dalje navodi kako će posljedica ovih radova i razvoja biti „postepeni nestanak poznatog oružja nastalog tokom Hladnog rata, poput tenkova Abrams ili helikoptera Apache, a koje je simbol američkog arsenala”.

Njih će zamijeniti nove generacije, a među njima je i slijedeća petorka:

Borbeno vozilo nove generacije

Od 1980-ih, kičmeni stub armijskih oklopnjaka bili su tenk M-1 Abrams i pješadijsko borbeno vozilo M-2 Bradley. Obojica su tokom godina bili nadograđivani i modernizirani – posljednja serija M1A2 ima daleko bolje senzore i elektroniku nego M1 iz 1980-ih – no u biti riječ je o 40 godina starim dizajnima napravljenim da zaustave napad sovjetskih tenkova kod njemačke Fulde.

„Sitni ratovi“ protiv pobunjenika u protekle dvije decenije gurnuli su oklopnjake u drugi plan u odnosu na pješadiju, no SAD vraća fokus na mehanizirani „veliki rat“ protiv Rusije i Kine, pa se ljubav prema tenkovima vratila, piše National Interest.

Program ‘Borbeno vozilo nove generacije’ američke vojske planira stvoriti oklopnu flotu 21. stoljeća u kojoj će biti novi borbeni tenk, pješadijsko borbeno vozilo, pa čak i roboti tenkovi. Odbrambena industrija nudi nekoliko dizajna, no šta god da se izabere – predstavljat će ogromnu promjenu tehnologije u odnosu na protekle četiri decenije.

U prvom redu je riječ o sistemima aktivne zaštite od protivtenkovskih raketa, taktičke mreže, pa i o dronovima kao o ključnim dijelovima sistema.

Manevarska zračna odbrana kratkog dometa MSHORAD

Ušuškani zaštitom američkih zračnih jedinica i suočeni sa protivnicima poput talibana koji su tehnološki slabiji, dijelovi američke vojske zaduženi za protivzračnu zaštitu su stagnirali od Hladnog rata. No, zbog razvoja bespilotnih letjelica i prijetnji visokotehnoloških aviona i helikoptera Rusije i Kine, nebo Amerike više ne izgleda previše sigurno.

Trenutno se vojska SAD zadovoljava varijantom montiranja protivzračnih raketa Stinger koje se montiraju na lako oklopno vozilo Stryker. U planu je montiranje usmjerenih energetskih oružja – lasera – na Strykera koji brže detektira mete i ne ostaje bez municije, piše National Interest.

Tenkovi roboti

Ove stvari su nekada bile predmet priča naučne fantastike. No, činjenica da američka vojska ima program koji se zove Borbeno vozilo sa više mogućnosti upravljanja svjedoči mogućnosti ustanka mašina.

Vojska SAD-a od ranije ima probno robotizirano vozilo: oklopljeni transporter za prenos ljudi M113 sa daljinskim upravljanjem i žestoko marljivo radi na razvoju autonomnih kamiona koji mogu prenositi potrepštine bez vozača.

Vertikalni uzlet budućnosti

Jednako kao što se mijenjaju tenkovi M1 iz vremena Hladnog rata, takav je slučaj i sa helikopterima Apache i Blackhawk iz američke avijacije.

Program Vertikalni uzlet budućnosti radi na razvoju porodice novih helikoptera među kojima su i mašine za napade-izviđanja.

Artiljerija dugog dometa i nadzvučne rakete

Naviknuta na jaku podršku avijacije, artiljerija vojske SAD-a kasni za onom koju ima Rusija, a koja je predstavila nekoliko novih topova.

No, umjesto velikih cijevi koje mogu ispaljivati projektile na 30 kilometara (poput 155-milimetarskog Paladina M109A6), Amerikanci govore o topu koji može lansirati raketu „hiljadu milja“ (1.600 kilometara). Koliki god domet na kraju bude, vjerovatno će biti o stotinama milja čime se jako povećava smrtonosna zona u kojoj neprijatelj mora djelovati.

Izvor: Agencije