Mjesto antičkih Olimpijskih igara spašeno od požara

Temperature veće od 40 stepeni Celzija i snažni vjetrovi potakli su više od 150 požara u različitim dijelovima Grčke.

Požari koji su prijetili kućama na sjevernoj periferiji Atine u utorak su stavljeni pod kontrolu (EPA)

Grčke vlasti naredile su još evakuacija na otoku blizu Atine u četvrtak, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Temperature veće od 40 stepeni Celzija i snažni vjetrovi potakli su više od 150 požara u različitim dijelovima države proteklih dana, uz požare u Turskoj i drugim dijelovima Sredozemlja.

Više sela evakuirano je na otoku Eubeji blizu Atine od utorka. Oko 85 osoba ukrcano je u brod s plaže, dok su gorjeli borovi i uzdizali se oblaci dima. Vlasti su evakuirale u četvrtak još ljudi s Eubeje. Odzvanjala su crkvena zvona, što je bilo upozorenje da se vatra približava. Na tom području više od 170 vatrogasaca i šest aviona gase požare.

Olimpijski plamen

Evakuirana su dva sela u regiji Peloponez u srijedu dok je požar bjesnio blizu arheološkog nalazišta antičkih Olimpijskih igara. Nakon što su se cijelu noć borili s požarima, čini se da su vatrogasci uspjeli spasiti to nalazište, a antičko blago je izvan opasnosti, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni za televiziju ANT1.

Ta lokacija, s koje olimpijski plamen počinje svoje putovanje do grada domaćina modernih Olimpijskih igara, jedna je od najpopularnijih grčkih turističkih atrakcija. Požar mu je prijetio i 2007. godine.

Pojačanja su stigla sa Kipra i iz Francuske, a očekuje se dolazak dva aviona iz Švedske kasnije u četvrtak dok se vatrogasci pripremaju za još jedan težak dan.

Požari koji su prijetili kućama na sjevernoj periferiji Atine u utorak su stavljeni pod kontrolu, a vatrogasci i kanaderi i dalje su u tom području.

Izvor: Agencije