Meksiko tuži američke proizvođače oružja za ilegalnu trgovinu oružjem

Meksička Vlada optužuje navedene kompanije da svojim bezobzirnim poslovanjem pridonose fatalnim okršajima i traži odštetu od 10 milijardi dolara.

U tužbi podignutoj u Massachusettsu navodi se kako su firme, uključujući Smith & Wesson i Barrett Firearms, „svjesne“ da aktivno pridonose ilegalnoj trgovini oružja (AP)

Vlada Meksika tuži neke od najvećih američkih proizvođača oružja, optužujući ih da svojim bezobzirnim poslovanjem, odnosno „ilegalnom trgovinom oružja“, pridonose fatalnim okršajima i ubistvima te traži odštetu od deset milijardi dolara, prenosi Hina pozivajući se na BBC.

U tužbi podignutoj u Massachusettsu navodi se kako su firme, uključujući Smith & Wesson i Barrett Firearms, „svjesne“ da aktivno pridonose ilegalnoj trgovini oružja.

Meksiko ima vrlo stroga pravila za regulaciju prodaje oružja koje se legalno može kupiti samo u jednoj prodavnici u vojnoj bazi u glavnom gradu Ciudad de Mexicu. Stoga oružje veliki broj ljudi kupuje u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Meksička Vlada poduzela je mjere kako bi stala na kraj ogromnoj šteti koju te firme izazivaju na način da olakšavaju nezakonitu prodaju svog oružja narkokartelima i ostalim kriminalcima u Meksiku“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova ove države i dodalo kako Meksiko traži odštetu u iznosu od deset milijardi američkih dolara.

Zapata na Coltu

U tužbi se tvrdi da kompanije znaju da se njihovi proizvodi švercaju i da se koriste u nezakonitim aktivnostima protiv civilnog stanovništva i vlasti Meksika. Također se navodi da kompanije koriste „marketinške strategije za promociju sve smrtonosnijeg oružja, bez sigurnosnog mehanizma kako bi im se ušlo u trag“.

Kao primjer pogubne marketinške strategije navodi se Colt koji je na svoje pištolje namijenjene meksičkom tržištu ugravirao sliku i ime slavnog meksičkog revolucionara Emiliana Zapate.

Prema saopćenju meksičke Vlade, kriminalne organizacije kupuju na hiljade pištolja, pušaka, jurišnog oružja i municije u supermarketima, na internetu i sajmovima oružja u SAD-u.

Američki ured za alkohol, duhanske proizvode, vatreno oružje i eksplozive utvrdio je da je 70 posto vatrenog oružja zaplijenjenog u Meksiku između 2014. i 2018. američkog porijekla.

Samo u 2019. godini, više od 17.000 ubistava u Meksiku je bilo povezano s prokrijumčarenim oružjem.

Izvor: Agencije