Raketa Topol ide ‘u penziju’ 2024.

Planirano da neki od „penzioniranih“ Topola bude korišten u civilne svrhe kao rakete nosači Start-1.

Topol rakete će nakon radne službe zamijeniti međukontinentalne balističke rakete Yars sa bojnim glavama MIRVed (EPA)

Jedinice za strateške projektile vojske Ruske Federacije 2024. godine će prestati koristiti međukontinentalne balističke rakete Topol, navodi izvor ruske agencije TASS iz odbrambenog sektora u četvrtak.

„Planirano je uklanjanje posljednjih raketa tipa Topol iz aktivne službe u jedinicama strateških projektila 2024. godine. Topol rakete će nakon radne službe zamijeniti međukontinentalne balističke rakete Yars sa bojnim glavama MIRVed (multiple independently targetable vehicle)“, ističe.

Moskovski Institut termalne tehnologije, glavna kompanija svih onih koji se u Rusiji bave razvojem i proizvodnjom međukontinentalnih balističkih raketa na čvrsto gorivo, nije želio komentirati ovu informaciju.

Raketa nosač

Agencija TASS dalje navodi kako je planirano da neki od „penzioniranih“ Topola bude korišten u civilne svrhe kao rakete nosači Start-1.

Start-1 je inače raketa nosač lakše klase na čvrsto gorivo, zasnovana upravo na Topolu. Sa težinom polijetanja od 47 tona, ona može donijeti teret od 500 kilograma do niže orbite Zemlje.

Prema otvorenim izvorima, od 1999. je bilo raspoređeno 360 lansirnih sistema Topol u deset divizija.

Izvor: Agencije