Izrael: Spremni smo da napadnemo Iran

‘Nalazimo se u trenutku kada moramo preduzeti vojnu akciju protiv Irana. Svijet također mora preuzeti mjere protiv Irana’, rekao je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz zaprijetio je danas da je njegova zemlja spemna da napadne Iran (EPA)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz zaprijetio je danas da je njegova zemlja spemna da napadne Iran, nakon napada bespilotne letjelice na naftni tanker, na moru kod obale Omana, prenosi Tanjug.

Tankerom, na kome su poginule dvije osobe, upravljala je kompanija u vlasništvu izraelskog milijardera, piše AP.

SAD i Velika Britanija su na sličan način kao i Izrael, optužili Iran za napad, ali nijedna zemlja nije dostavila dokaze niti obavještajne podatke kako bi opravdala svoje optužbe.

Iran, koji je zajedno sa savezničkim milicijama u regionu pokretao slične napade bespilotnim letjelicama, porekao je da je umiješan.

Trumpovo povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma

“Nalazimo se u trenutku kada moramo preduzeti vojnu akciju protiv Irana. Svijet takođe mora da preuzme mjere protiv Irana”, rekao je ministar Gantz.

Iran nije odmah odgovorio na Gantzove komentare, a u pismu upućenom Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, iranski otpravnik poslova opisao je Izrael kao “glavni izvor nestabilnosti i nesigurnosti na Bliskom istoku i šire, duže od sedam decenija”.

Napadi su počeli godinu dana nakon što se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, po kome je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Predsjednik Joe Biden je rekao da je voljan da se ponovo pridruži sporazumu, ali su razgovori o obnavljanju dogovora u Beču trenutno u zastoju.

Izvor: Agencije