Hakerski napadi koštaju milione eura

Prema podacima Evropske komisije, najčešći ciljevi hakerskih napada su zdravstvene ustanove.

Hakerski napadi koštaju preduzeća u prosjeku 4,24 miliona dolara, a zdravstvene ustanove čak i devet miliona dolara (EPA)

Hakerski napadi u Evropi porasli su sa 432 u 2019. godine na 756 u prošloj godini, a u istragu o porijeklu hakerskog napada na informatičku bazu podataka regije Lazio uključio se čak i američki FBI, piše agencija Ansa.

Kako navodi agencija, cilj je da se poređenjem podataka iz ranijih sličnih hakerskih napada u Italiji i drugim zemljama dođe do počinilaca, prenosi Tanjug.

Nakon konfuznih, i kako se pokazalo brzopletih, izjava prvog dana hakerskog napada, kada je optužena Rusija kao zemlja porijekla ili ona koja pruža zaštitu hakerima, sada se otkrivaju nove činjenice.

Računarski virus

List La Stampa ironično prenosi riječi predsjednika regije Lazio Nicole Zingarettija koji je na konferenciji za medije tvrdio da se radi o “terorističkom aktu”.

U međuvremenu je utvrđeno da je virus u sistem ušao na sasvim banalan način: jedan zaposleni je otvorio mail sa ponudom za godišnji odmor uz sniženje od 95 posto.

Zaposleni koji je radio od kuće je otvorio mail i igrao nagradnu igru da bi došao do “nagrade” što je omogućilo virusu, odnosno hakerima da “uđu” u sistem.

Tim povodom mediji pišu od važnom sigurnosnom pitanju, to jest činjenici da tako važan informatički sistem nije bio bolje zaštićen od hakerskih napada.

Prema podacima Evropske komisije, najčešći ciljevi hakerskih napada su zdravstvene ustanove.

Takvi napadi koštaju preduzeća u prosjeku 4,24 miliona dolara, a zdravstvene ustanove čak i devet miliona dolara.

Izvor: Agencije