Broj zaraženih od COVID-a prešao 200 miliona, širi se delta varijanta

Bila je potrebna godina dana da slučajevi COVID-a 19 dosegnu 100 miliona, dok je sljedećih 100 miliona prijavljeno u sljedećih šest mjeseci.

Pandemija je usmrtila blizu 4,4 miliona ljudi (EPA)

U srijedu je broj slučajeva zaraze korona virusom u svijetu prešao 200 miliona, prema podacima Reutersa, dok delta varijanta prijeti područjima s niskom stopom vakcinisanih.

Slučajevi rastu u barem 83 od 240 zemalja, prema podacima Reutersa, te opterećuju zdravstvene sisteme.

“Očajnički želimo da ova pandemija bude gotova, no COVID-19 očigledno nije gotov s nama. Stoga naša bitka mora potrajati malo duže”, rekla je ove sedmice Rochelle Walensky, direktorica Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenijela je Hina.

Barem 2,6 posto svjetske populacije je dosad bilo zaraženo, s time da su stvarne brojke vjerojatno više, zbog ograničenog testiranja u mnogim područjima.

Bila je potrebna godina dana da slučajevi COVID-a 19 dosegnu 100 miliona, dok je sljedećih 100 miliona prijavljeno u sljedećih šest mjeseci, prema podacima analize. Pandemija je usmrtila blizu 4,4 miliona ljudi.

Zemlje koje prijavljuju najviše slučajeva u sedmodnevnom prosjeku – SAD, Brazil, Indonezija, Indija i Iran – predstavljaju oko 38 posto svih globalnih slučajeva koji se prijavljuju svaki dan.

U SAD-u je jedan od ukupno sedam prijavljenih slučajeva u svijetu. Američke savezne države s niskom stopom vakcinisanih poput Floride i Louisiane bilježe rekordne brojke hospitaliziranih pacijenata.

Čelnik jedne bolnice u Louisiani upozorio je da “najmračniji dani” tek dolaze.

Među 97 posto ozbiljnih slučajeva zaraze spadaju nevakcinisani ljudi, prema ekipi za COVID-19 Bijele kuće.

Porast slučajeva u Aziji

Zemlje u jugoistočnoj Aziji također prijavljuju rast slučajeva. S osam posto svjetske populacije, regija bilježi gotovo 15 posto svih globalnih dnevnih slučajeva, pokazuje analiza Reutersa.

Indonezija, koja se suočavala s eksponencijalnim rastom slučajeva COVID-a 19 u julu, prijavljuje najviše smrtnih slučajeva u prosjeku te je u srijedu prešla brojku od ukupno 100.000 mrtvih.

Zemlja bilježi jednu od pet dnevnih smrti od COVID-a 19 u svijetu. Ova južnoazijska nacija planira postupno otvarati svoju ekonomiju u septembru, otkrio je u ponedjeljak ministar zdravstva, Budi Gunadi Sadikin, navodeći da je val zaraze prošao svoj vrhunac te da su potvrđeni dnevni slučajevi u opadanju.

Nakon što je prošla kroz najgore zarazu u aprilu i maju, Indija ponovno bilježi uzlazni trend novih slučajeva. Prošli petak, zemlja je prijavila 44.230 novih slučajeva COVID-a 19, najviše u tri sedmice, zbog čega raste zabrinutost od trećeg vala koji je prisilio jednu saveznu državu da uvede karantenu.

Kineski Wuhan, gdje se virus prvi put pojavio krajem 2019. godine, testirat će svojih 12 miliona stanovnika na korona virus nakon što su potvrđeni prvi lokalno preneseni slučajevi delta varijante. Grad nije prijavio lokalne slučajeve zaraze od sredine maja prošle godine.

CDC je u internom dokumentu rekao da je delta varijanta, najprije otkrivena u Indiji, zarazna kao vodene kozice i puno zaraznija od obične prehlade ili gripe.

Gregory Poland, naučnik za vakcinaciju iz klinike Mayo, rekao je da trenutne vakcine neće okončati zarazu. “Sada smo u scenariju kojeg smo sami izazvali, a trebat će nam godine ili desetljeća da porazimo pandemiju… Pokušavat ćemo uloviti nove varijante sve dok ne dobijemo tip vakcine koje nudi blokiranje zaraze.”

Mnoge zemlje se i dalje suočavaju s nedostatkom opreme za testiranje, lijekova i vakcina, dok delta varijanta opterećuje zdravstvene sisteme u siromašnijim zemljama. Bogatije nacije se pozivaju da doniraju više vakcina kako bi se na globalnoj razini zaustavio rast zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na moratorij na davanje trećih doza vakcina protiv COVID-a 19 barem do kraja septembra, rekao je u srijedu njezin direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Time bi se omogućilo da se vakciniše najmanje deset posto stanovnika svake zemlje, naglasio je.

“Razumijem da sve vlade žele zaštititi svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnog cjepiva iskoriste još i više”, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži 11,5 milijardi dolara za borbu s delta varijantom virusa, pokazuje izvještaj, uslijed zabrinutosti da bogate zemlje djelomično zaobilaze programe COVID-a 19.

Izvor: Agencije