Australija nudi odštetu pripadnicima ‘Ukradene generacije’

Između 1900-tih i 1970, više od 100.000 domorodačke djece bilo je silom oduzeto iz njihovih porodica i zajednica.

Australija, s 26 miliona stanovnika, broji gotovo 700.000 Aboridžina koji zaostaju gotovo u svakom ekonomskom i društvenom pokazatelju (EPA)

Australija je u četvrtak objavila da će neki pripadnicima domorodačkog stanovništva – Aboridžina –  koji su kao djeca bili silom odvedeni iz svojih porodica, ponuditi 75.000 australskih dolara (55.000 američkih dolara) odštete.

Između 1900-tih i 1970, više od 100.000 domorodačke djece bilo je oduzeto iz njihovih porodica i zajednica, što je premijer Kevin Rudd 2008, tokom službenog izvinjenja takozvanoj “Ukradenoj generaciji”, nazvao “velikom mrljom na duši naše nacije”, prenosi Hina.

Aboridžini koji su bili žrtve takve prakse izdvajanja i predavani novim, bjelačkim porodicama bez pristanka njihovih bioloških roditelja primit će 75.000 australskih dolara za zlo koje im je naneseno prisilnim odvođenjem iz svojih porodica te dodatnih 7.000 australskih dolara podrške u procesu zacjeljivanja emocionalne traume.

Preuzimanje odgovornosti

“Ovo je dugo očekivani korak, priznavanje spone između zacjeljivanja rana, dostojanstva i zdravlja te dobrobiti pripadnika ukradenih generacija, njihovih porodica i zajednica”, rekao je premijer Scott Morrison u parlamentu.

“I službeno ću reći, ne samo da nam je duboko žao za to što se dogodilo, već ćemo za to preuzeti odgovornost”, rekao je premijer.

Plan odštete odnosi se na sve žive koji su otrgnuti iz svojih porodica kada su bili mlađi od 18 godina dok su živjeli na Teritoriji australskog glavnog grada i Sjevernom teritoriju.

Većina australskih država provodi svoj plan odštete aboridžinskom stanovništvu.

Domorodačke grupe su pozdravile potez vlade, ali tvrde da još puno toga treba učiniti, posebno na ekonomskom planu i obrazovanju.

Australija, s 26 miliona stanovnika, broji gotovo 700.000 Aboridžina koji zaostaju gotovo u svakom ekonomskom i društvenom pokazatelju.

Izvor: Agencije