Vlada proglasila vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji zbog požara

Pomoć je stigla i iz susjednih država, Srbije i Bugarske, a danas se očekuje i dolazak pomoći iz Slovenije.

U državi je 10 aktivnih požara (Anadolija)

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je vanredno stanje na teritoriji cijele države u trajanju od 30 dana, zbog povećanog broja požara.

Situacija s požarima u Sjevernoj Makedoniji je alarmantna, trenutno je aktivno 10 požara, a najozbiljnija je situacija u općini Makedonski Brod, kao i u regiji Pehčevo i Delčevo, prenosi Tanjug pozivajući se na makedonsku agenciju MIA.

Na lokaliziranju i gašenju požara angažirani su svi raspoloživi kapaciteti – lokalne samouprave, Centar za krizne situacije, vojska, policija i građani.

Pomoć je stigla i iz susjednih država, Srbije i Bugarske, a danas se očekuje i dolazak pomoći iz Slovenije u vidu 16 vatrogasnih vozila i 46 vatrogasaca.

Promjene iz sata u sat

Prema posljednjim podacima koje je jučer saopćio direktor Centra za krizne situacije Stojanče Angelov, u državi je 10 aktivnih požara.

Zbog alarmantne situacije, Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje kriznim situacijama predložio je Vladi Sjeverne Makedonije da u roku od 30 dana donese odluku o postojanju krizne situacije na cijeloj teritoriji države.

„Situacija se mijenja iz sata u sat. Ne možemo unaprijed predvidjeti kako će se požari ponašati, jer isključivo suha vegetacija, visoke temperature i vjetar doprinose njihovom brzom širenju i promjeni pravca“, rekao je Angelov u izjavi za MIA.

On je najavio pomoć iz Slovenije i u avionima, a to je zatraženo i od Grčke i očekuje se, kako kaže, pozitivan odgovor.

Povučeni helikopteri

Za gašenje velikog šumskog požara u Pehčevu, koji je zahvatio sela Mačevo, Robovo i Umlena, prvo je poslano pet helikoptera, dva makedonska i tri srbijanska, ali su odmah po dolasku povučeni zbog izuzetno visokih temperatura.

Naporima stanovnika, vatrogasaca i svih uključenih spasen je manastir Svete Petke od požara.

Navečer su na području Prilepa bila aktivna dva požara, a bilo je i aktivnih žarišta u mjestu Lipac, u kumanovskom kraju.

Izvor: Agencije