WHO traži 11,5 milijardi dolara za borbu protiv delta soja

Veliki dio novca koji se traži od partnera WHO-a potreban je za kupovinu testova, kiseonika i maski za lice za siromašnije države.

Dio projekta distribucije vakcine, sve se više oslanja na donacije bogatih zemalja, umjesto na sopstvene zalihe (EPA)
Dio projekta distribucije vakcine, sve se više oslanja na donacije bogatih zemalja, umjesto na sopstvene zalihe (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži 11,5 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv zaraznijeg delta soja korona virusa, prema nacrtu izvještaja u koji je Reuters imao uvid.

Veliki dio novca koji se traži od partnera WHO-a potreban je za kupovinu testova, kiseonika i maski za lice za siromašnije države, navedeno je u dokumentu za koji se očekuje da će biti objavljen ove sedmice, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, u izvještaju koji je i dalje podložan promjenama prikazani su rezultati i finansijske potrebe programa ACT za podršku vakcinama, liječenju i dijagnostici COVID-19 širom svijeta.

Ovaj program, koji je uspostavljen na početku pandemije, i dalje je u velikoj mjeri nedovoljno finansiran, a njegovi koordinatori strahuju da će tako ostati i dalje, rekao je neimenovani zvaničnik ACT-a Reutersu.

Hitno potrebno 7,7 milijardi dolara

Kao rezultat toga, Svjetska zdravstvena organizacija je smanjila skoro pet milijardi dolara svojih ukupnih zahtjeva za dodatna sredstva, kako pokazuje dokument, dok joj je i dalje potrebno 16,8 milijardi dolara, skoro onoliko koliko je do sada prikupljeno, a hitno je potrebno 7,7 milijardi dolara.

U dokumentu se također traži dodatnih 3,8 milijardi dolara, preko 7,7 milijardi dolara, kako bi 760 miliona doza vakcina protiv COVID-19 moglo da se isporuči sljedeće godine.

“Ove opcije za kupovinu moraju se primjeniti u narednim mjesecima ili će doze vakcina biti izgubljene”, upozorava se u dokumentu.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je prošle sedmice da je hitno potrebno 7,7 milijardi dolara, ali nije dao pregled planirane potrošnje i nije rekao koliko je dodatnog novca potrebno za vakcine.

Dio projekta distribucije vakcine sve se više oslanja na donacije bogatih zemalja, umjesto na sopstvene zalihe, nakon što je ključni proizvođač Indija ograničio izvoz vakcina kako bi povećao svoju proizvodnju vakcina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO