U New Yorku obavezno vakcinisanje za odlazak u restoran, na vježbanje i na predstavu

Ta mjera nazvana “Key to NYC pass” “zahtijevat će vakcinaciju zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom.

U New Yorku, gradu s više od 8 miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu vakcine (EPA)

Bez potvrde o vakcinisanju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi covid putovnice.

Ta mjera nazvana “Key to NYC pass” “zahtijevat će vakcinaciju zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije, dodajući da će se tražiti “barem jedna doza” vakcine.

“Ako ste vakcinisani (…), imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost neće moći sudjelovati u mnogim aktivnostima”, rekao je De Blasio.

Rekao je da se mjera uvodi 16. augusta, a od 13. sepembra će se kontrolirati njena provedba.

Poziv na vakcinisanje državnih službenika

Gradonačelnik Bill de Blasio i guverner države New Yorka, Andrew Cuomo već dvije sedmice pozivaju na vakcinisanje državnih službenika i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta inačicom korona virusa.

U New Yorku, gradu s više od osam miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu vakcine, pokazuju podaci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u času kada je novi val pandemije COVID-a 19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta inačice korona virusa.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, opetovali su pak preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su vakcinisani.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO