Na godišnjicu razorne eksplozije u Bejrutu porodice žrtava traže pravdu

Porodice su u ponedjeljak zaprijetile jačanjem protesta jer sporo napreduje istraga o uzroku eksplozije.

Demonstrant drži poster Alexandre Naggear koja je preminula u eksploziji u bejrutskoj luci [Kareem Chehayeb/Al Jazeera]

Liban u srijedu obilježava prvu godišnjicu razorne eksplozije u bejrutskoj luci, dok porodice žrtava nastavljaju tražiti pravdu i pozivati na odgovornost.

Liban je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6000, a raseljeno još 300.000.

Trgovine, banke i poduzeća u srijedu neće raditi, a vladine zgrade spustit će svoje zastave na pola koplja.

Porodice žrtava planiraju marširati do luke, a tu bi misa trebala započeti tačno u vrijeme prošlogodišnje eksplozije, u 18:07 sati po lokalnom vremenu, piše dpa, prenosi Hina.

Porodice prijete jačanjem protesta

Porodice su u ponedjeljak zaprijetile jačanjem protesta jer sporo napreduje istraga uzroka eksplozije. Takođe pozivaju parlament da ukine imunitet zastupnicima i libanskim sigurnosnim zvaničnicima koje optužuju za nemar.

Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno ko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijevog nitrata u skladište bejrutske luke.

“…Istina će izaći na vidjelo i svaki krivac će dobiti svoju kaznu”, rekao je libanski predsjednik Michel Aoun u televizijskom obraćanju kasno u utorak.


Fotografije: Bejrut godinu nakon razorne eksplozije


Današnji dan prošle godine Sameru Tibatiju, sirijskom radniku iz Lattakije, koji živi u poluindustrijskoj četvrti Karantina u blizini luke u Bejrutu, započeo je uobičajeno.

“Moja kćerka Bissan mi je prišla, rekla je da me voli i zamolila me da joj dam nešto novca”, rekao je Tibati Al Jazeeri. “Zatim je kupila čokoladu koju je podijelila sa svima iz naše ulice.”

Kasnije tog dana dogodila se razorna eksplozija u bejrutskoj luci u kojoj je Tibatijeva sedmogodišnja kćerka teško ranjena. Otrčao je do nje, privio je u naručje i pokušao naći nekoga ko će ih odvesti u bolnicu.

Jedan vozač motocikla ponudio im je vožnju, međutim prošli su sati dok nisu pronašli bolnicu koja je mogla primiti sedmogodišnju Bissan.

“Izgledalo je kao da su komadići gelera iz bombe u njoj”, prisjetio se Tibati. “Liječnici su rekli da je kritično, ali sam svakodnevno pitao može li joj biti bolje.”

Sedam dana kasnije Bissan je preminula.

Samer Tibati pokazuje fotografiju svoje kćerke Bissan [Kareem Chehayeb/Al Jazeera]

U eksploziji je poginulo više od 200 osoba, na hiljade je ranjeno i poravnano je nekoliko naselja u glavnom gradu Libana. Bissan je bila jedno od najmanje sedmero djece poginulih u ovoj nesreći; najmlađe dijete imalo je samo pet mjeseci.

“Držim njen portret na zidu i gledam je dok pijem jutarnju kafu”, kaže Tibati. “I tada čujem njen glas, čujem je kako govori ‘Tata, molim te, pomozi mi’, ali ja joj ne mogu pomoći.”

Godinu kasnije, Tibati i dalje pati i bori se da zadrži suze kad priča o svojoj kćerki.

“Pogledaj kako je divna”, govori listajući desetine njenih fotografija i videozapisa na svom telefonu, dok mu glas drhti. “Bila je samo dijete.”

Tibati je napustio Siriju pet godina prije eksplozije kako bi omogućio sigurniji život svojoj djeci – Bissani i dvogodišnjem sinu Hassanu. Međutim, u Bejrutu je doživio jedan od najgorih dana u svom životu. Zabrinut je da bi njegova supruga i Hassan mogli doživjeti sličnu sudbinu, jer u strahu da bi se nešto slično moglo ponoviti.

“Već sam izgubio kćer i ne želim izgubiti ostatak svoje porodice”, kaže.

Istraga o uzrocima eksplozije

Human Rights Watch (HRW) istakao je u izvještaju u utorak da domaća istraga eksplozije nije zadovoljila međunarodne standarde.

Liban je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6000, a raseljeno još 300.000 (EPA)

HRW je pozvao Vijeće za ljudska prava UN-a da usvoji rezoluciju o osnivanju međunarodne i nezavisne istražne misije masovne eksplozije u Bejrutu.

U međuvremenu se oglasio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Godinu dana od eksplozije u luci Bejrut, raspon razaranja i dalje je poražavajući, a pozadina ove katastrofe ostaje nejasna”, saopštio je Maas.

Maas je upozorio da “još uvijek nema napretka ni u formiranju vlade ni provođenju hitno potrebnih reformi”.

Evropska unija ponovno je pozvala libanske vlasti da dostave rezultate tekuće istrage o uzrocima eksplozije.

“EU potiče libanske političke vođe da iskoriste ovu priliku da vrate povjerenje libanskog naroda, stave svoje razlike po strani i brzo formiraju vladu sa snažnim mandatom kako bi odgovorili na trenutnu ekonomsku, finansijsku i socijalnu krizu”, saopštio je šef diplomatije EU-a Josep Borell.

Izvor: Al Jazeera i agencije