Izraelska artiljerijska paljba nakon libanskih raketa

Nakon što je Liban ispalio tri rakete ka Izraelu, izraelska armija je odgovorila artiljerijskom paljbom.

Izraelski ljekari su objavili snimke žbunovitog rastinja u plamenu i naveli kako su pružili ljekarsku pomoć četiri osobe koje su imale „simptome stresa“. (AFP)
Izraelski ljekari su objavili snimke žbunovitog rastinja u plamenu i naveli kako su pružili ljekarsku pomoć četiri osobe koje su imale „simptome stresa“. (AFP)

Izraelska vojska saopćila je kako je ispalila artiljerijske projektile na Liban nakon raketne paljbe ispaljene iz Libana ka Izraelu, u vrijeme rasta tenzija u regiji.

„Tri rakete su ispaljene iz Libana ka izraelskoj teritoriji“, navodi se u saopćenju izraelske vojske u srijedu, gdje se dodaje kako jedna od njih nije prešla granicu. „U odgovoru, artiljerijske jedinice su pucale na libansku teritoriju“.

Izraelska TV stanica Chanell 12 je izvijestila kako je jedna raketa eksplodirala na otvorenom području dok je drugu prestrela „Željezna kupola“, izraelski protivraketni odbrambeni sistem.

Svjedoci u Libanu su također naveli kako je nekoliko raketa ispaljeno ka Izraelu.

Napad na tanker kod Omana

Izraelski ljekari su objavili snimke žbunovitog rastinja u plamenu i naveli kako su pružili ljekarsku pomoć četiri osobe koje su imale „simptome stresa“. Još nije poznato da li je bilo žrtava na libanskoj strani.

Izraelski premijer Naftali Bennett je rekao kako su on i ministar odbrane Benny Gantz „obaviješteni“ o razvoju situacije i kako su nadgledali odgovor.

Razmjena vatre dešava se nekoliko dana nakon što je Izrael stao uz nekoliko država koje su optužile Iran da stoji iza napada bespilotnom letjelicom na tanker u vlasništvu Izraelca kod Omana, pri čemu su poginule dvije osobe.

Iran je odbacio optužbe i upozorio kako će „odgovoriti na svaki mogući avanturizam“ jer su Izrael i ostali sugerirali mogućnost odmazde.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO