Italija apelira na EU da otvore luke brodovima sa migrantima

Italija je pojačala pritisak na članice Evropske unije da otvore svoje luke migrantima koje su spasili humanitarni brodovi.

U maju i junu, broj migranata koji su došli do italijanske obale više se nego utrostručio u odnosu na prethodnu godinu (EPA)

Italija je u srijedu pojačala pritisak na članice Evropske unije da otvore svoje luke migrantima koje su spasili humanitarni brodovi, u vrijeme kada politička napetost tinja u koaliciji italijanske vlade zbog naglo rastućeg broja dolazaka migranata ovog ljeta na južne obale zemlje.

Iz ureda ministrice unutrašnjih poslova Luciane Lamorgese navodi se da je dugo razgovarala sa povjerenicom za unutrašnje poslove Evropske unije Ylvom Johansson, prenio je Tanjug agenciju AP.

U maju i junu, broj migranata koji su došli do italijanske obale više se nego utrostručio u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima ministarstva.

Međutim, u julu se ta razlika smanjila – ove godine je bilo 8.600 migranata, a prošle godine 7.000.

Čekanje na dozvolu

Trenutno gotovo 800 spašenih putnika čeka dozvolu iz Italije ili Malte da uđu na teritoriju tih zemalja sa pristaništa.

Još stotine ljudi iz Tunisa došle su do Sardinije ili malog otoka Lampedusa.

Broj migranata koji traži azil je 250, ali je na otoku gotovo 1.000 migranata.

Italija je u srijedu zatražila “momentalnu, ako treba privremenu, aktivaciju mehanizma koji uključuje članice, da dopuste ulaz, uz poštovanje anti-COVID mjera, brodovima raznih nevladinih organizacija pod zastavom EU-a, koji su obavljali spasilačke operacije u međunarodnim vodama.”

Izvor: Agencije