Otmičari napustili brod kod obala UAE-a

Iran negira bilo kakvu vezu sa incidentom u vrijeme visokih tenzija oko Hormuškog moreuza.

Područje u Arapskom moru, gdje je došlo do incidenta, vodi ka Hormuškom moreuzu, kroz koji prolazi gotovo petina svjetske nafte koja se transportira morem (Reuters)

Britanski zvaničnici saopštili su u srijedu da su otmičari koji su se ukrcali na brod kod obala Ujedinjenih Arapskih Emirata u Omanskom zaljevu napustili plovilo, bez više detalja i objašnjenja.

Današnje saopštenje Direkcije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) uslijedilo je nakon što je britanska mornarica upozorila na potencijalnu otmicu pod nejasnim okolnostima koja se desila prethodne noći, prenosi Tanjug.

Do sada zvanično nije poznato ko je odgovoran za pokušaj otmice broda, niti koji je tačno brod bio na meti, a dva trgovačka teretna broda koja su se našla nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata u utorak su emitirala upozorenja da su pod nejasnim okolnostima izgubili kontrolu upravljanja brodovima.

Tanker za naftu Golden Brilliant i teretnjak Kamdinu prijavili su da “nemaju kontrolu” nad plovilima, što obično znači da brodom više ne može da se upravlja, a tri izvora iz britanske vojne službe za nadzor pomorskih operacija u utorak su saopštile Reutersu da su teretnjak Asphalt Princess zarobile pro-iranske snage u zaljevu kod obale UAE-a, a britanska pomorska trgovinska agencija izvijestila je o “potencijalnoj otmici”.

Negiranje Irana

Iranska revolucionarna garda negirala je da su iranske snage ili saveznici bili uključeni u akciju protiv bilo kakvog broda u blizini obale UAE i poručila je da je ovaj incident izgovor za neprijateljske akcije protiv Teherana.

Područje u Arapskom moru u kojem je došlo do incidenta vodi ka Hormuškom moreuzu, kroz koji prolazi gotovo petina svjetske nafte koja se transportira morem. Fujairah je glavna luka u regiji za brodove da preuzmu nove pošiljke nafte, da preuzmu zalihe ili da razmijene posadu.

Incident se dogodio u trenutku povećanih tenzija između Irana i Zapada zbog zastoja u obnavljaju nuklearnog sporazuma i nakon što se trgovačka plovidba u ovom regionu našla na udaru kada su SAD, Velika Britanija i Izrael okrivili Iran za napad na tanker kod obale Omana u kojem su poginule dvije osobe, a Teheran je negirao svoju umiješanost.

Izvor: Al Jazeera i agencije