Biden: Nisam želio produžiti vječni rat, a niti vječiti odlazak

Završili smo jednu od najvećih zračnih evakuacija u historiji, rekao je američki predsjednik u obraćanju iz Bijele kuće.

Izbor je bio odlazak ili eskalacija, rekao je Joe Biden (EPA)
Izbor je bio odlazak ili eskalacija, rekao je Joe Biden (EPA)

U večerašnjem obraćanju javnosti, američki predsjednik Joe Biden je evakuacionu operaciju u Afganistanu nazvao „izvanrednim uspjehom“, govoreći da je SAD izvukao 120.000 ljudi.

„Završili smo jednu od najvećih zračnih evakuacija u historiji. Taj broj je više nego dvostruko veći od onog koji su eksperti navodili da je moguć. Nijedna nacija nije učinila nešto takvo u historiji“, rekao je Biden obraćanju iz Bijele kuće.

Rekao je i to da nije imao namjeru nastaviti „vječni rat“ u Afganistanu, ali niti se opredijeliti za  „vječni odlazak“.

„To je bio izbor – odlazak ili eskalacija. Nisam želio produžiti taj vječni rat, ali nisam želio niti produžavati vječiti odlazak“, rekao je Biden.

Američki predsjednik je ponovo branio odluku o povlačenju američke vojske iz Afganistana, kao i protivljenje produženju roka za evakuaciju.

Rekao je da bi zadržavanje američkih vojnika u Kabulu nakon 31. avgusta izložilo te trupe riziku.

Pozvao se i na dogovor svog prethodnika Donalda Trumpa sa talibanima, o povlačenju Amerikanaca iz Afganistana.

Talibanski vojnici u Kabulu (AP)

Talibani su u utorak pozdravili odlazak američkih vojnika nakon skoro 20 godina okupacije, opisavši njihov odlazak kao „historijski trenutak“, a ujedno su objavili kako je Afganistan sada „slobodna i suverena nacija“.

Govoreći novinarima na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid kazao je kako pobjeda njegove oružane grupe „pripada nama svima“.

„Nemamo nikakve sumnje da je Islamski Emirat Afganistana slobodna i suverena nacija“, istakao je i dodao kako Amerikanci „nisu postigli svoj cilj vojim operacijama“.

Najavio je kako će Afganistan imati „aktivne diplomatske odnose“ sa Zapadom, te kako će Afganistanci „zaštititi našu slobodu, nezavisnost i islamske vrijednosti“.

Talibani su Al Jazeeri rekli da je formiranje nove vlade u posljednjoj fazi, te da bi moglo biti okončano u roku od nekoliko dana.

Ranije je marinski general Frank McKenzie, šef američke Centralne komande, objavio kako su posljednji američki vojnici, poslani u Afganistan kako bi pomogli pri evakuaciji američkih i afganistanskih državljana, napustili Kabul nešto prije ponoći po lokalnom vremenu.

„Nismo izvukli sve one koje smo željeli. No, da smo ostali još 10 dana, ne bi izvukli sve koje bi željeli i opet bi bilo nezadovoljnih ljudi. Teška je situacija“, rekao je.


Poruka Bidena za ISIS-K: Sa vama još nismo završili

Američki predsjednik Joe Biden je upozorio Islamsku drđavu provincije Khorasan (ISKP, ISIS-K), grupu koja je u samoubilačkom napadu a aerodrom u Kabulu usmrtila 13 američkih vojnika, da od SAD-a i dalje može očekivati odmazdu.

„Održat ćemo borbu protiv terorizma u Afganistanu i u ostalim zemljama“. rekao je.

„A (poruka) za ISIS-K je: Sa vama još nismo završili“, dodao je.


Biden: Nisam želio produžiti vječni rat

Biden je rekao da nije imao namjeru nastaviti „vječni rat“ u Afganistanu, ali niti se opredijeliti za  „vječni odlazak“.

„To je bio izbor – odlazak ili eskalacija. Nisam želio produžiti taj vječni rat, ali nisam želio niti produžavati vječiti odlazak“, rekao je Biden.

„Odluka o zračnim operacijama na aerodromu u Kabulu temeljila se na jednoglasnoj preporuci mojih civilnih i vojnih savjetnika”, dodao je.

SAD je ušao u 20. godinu rata u Afganistanu bez jasnog cilja, rekao je Biden.

„Nakon 20 godina rata u Afganistanu, odbio sam poslati još jednu generaciju američkih sinova i kćerki da se bore u ratu koji smo trebali davno završiti“, naglasio je.


Bidenovo obraćanje: Evakuacija izvanredan uspjeh

U večerašnjem obraćanju javnosti, američki predsjednik Joe Biden je evakuacionu operaciju u Afganistanu nazvao „izvanrednim uspjehom“, govoreći da je SAD izvukao 120.000 ljudi.

„Završili smo jednu od najvećih zračnih evakuacija u historiji. Taj broj je više nego dvostruko veći od onog koji su eksperti navodili da je moguć. Nijedna nacija nije učinila nešto takvo u historiji“, rekao je Biden obraćanju iz Bijele kuće.

Dodao je da je između 100 i 200 američkih državljana koji su željeli otići iz Afganistana, ostalo u zemlji, te je obećao da će ih izvući.

„Za preostale Amerikance, nema roka za izvlačenje“, rekao je.Ministar: Katar spreman pružiti maksimalnu podršku stabinosti Afganistana

Katarski ministar vanjskih poslova šejk Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani rekao je da je zaljevska zemlja spremna osigurati „maksimalnu podršku“ postizanju stabilnosti u Afganistanu, na sastanku sa njemakim ministrom Heikom Maasom.

„Katar je potpuno spreman osigurati maksimalnu podršku stabinosti u Afganistanu, ali i pružiti pozitivne izglede za zaštitu i očuvanje prava afganistanskog naroda”, rekao je Al-Thani.

Tvrdi da je s Maasom diskutovao o „načinima borbe protiv terorizma“, uz konstataciju da je Afganistan na „historijskoj prekretnici“.

“Ponovili smo da bi talibani trebali pokazati punu suradnju i poštovati sve obaveze koje su mu stavljene na teret”, dodao je.Pobjednička parada talibana na aerodromu u Kabulu nakon odlaska SAD-a


Talibani: Formiranje nove vlade u posljednjoj fazi

Formiranje nove afganistanske vlade je u posljednjoj fazi, tvrde talibani, dan nakon što je SAD objavio kraj povlačenja iz zemlje.

„Vlada će imati konačan oblik u narednih nekoliko dana“, rekao je za Al Jazeeru Anas Haqqani, viši talibanski lider.

Dodao je da je još rano reći ko će biti u novom kabinetu.Kanada će primiti 5.000 afganistanskih izbjeglica

Kanada je objavila da će primiti oko 5.000 afganistanskih izbjeglica koje je evakuisao SAD, nakon što su posljednje američke trupe napustile azijsku zemlju nakon gotovo dvije decenije ratovanja.

„Povlačimo sve poteze da pomognemo što većem broju Afganistanaca koji u Kanadi vide novi dom“, rekao je ministar za imigraciju Marco Mendicino.


Stoltenberg: Nećemo zaboraviti Afganistance koji nisu mogli otići

Generalni sekretar NATO pakt Jens Stoltenberg izjavio je da aerodrom u Kabulu mora ostati otvoren, te je dodao da neće zaboraviti Afganistance koji ne budu evakuisani kada američke i savezničke snage napuste zemlju.

„Osnovno je ostaviti otvoren aerodrom, kako bismo omogućili humanitarnu pomoć afganistanskom narodu i bili sigurni da možemo nastaviti izvlačiti ljude, one koji to žele, ali nisu mogli otići u vojnim evakuacijama“, rekao je Stoltenberg za AFP.

„Nećemo ih zaboraviti“, dodao je.


Kina: Nova stranica za Afganistan

Kina je saopćila kako je povlačenje vojske Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana nakon 20-godišnjeg sukoba signali da je država „okrenula novu stranicu“ nakon što je zvanični Peking kritizirao haotični odlazak Washingtona.

„Afganistan se uspio osloboditi okupacije strane vojske“, kazao je na konferenciji za medije glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin.

„Afganistanski narod je na novom početku nacionalnog mira i obnove, Afganistan je okrenuo svoju novu stranicu.“


NRF: Najmanje sedam talibana ubijeno u dolini Panjshir

Talibanski borci sukobili su se sa pripadnicima otpora u dolini Panjshir sjeverno of afganistanske prijestolnice Kabula u ponedjeljak navečer, a najmanje sedam ih je tom prilikom ubijeno, navela su u utorak dva člana glavne antitalibanske grupacije.

Fahim Dashti, glasnogovornik Nacionalnih snaga otpora (NRF) koje su lojalne lokalnom lideru Ahmadu Massoudu, rekao je kako je do borbi došlo na zapadnom ulazu u dolinu gdje su talibani napali položaje NRF-a.

Dodao je kako je napad, za koji se smatra probom odbrane doline, odbijen i kako je ubijeno osam talibana, a približno toliko ih je ranjeno. Ranjena su i dva pripadnika NRF-a.

„Prošle noći, talibani su napali Panjshir i bili poraženi, sedam ih je ubijeno, a nekoliko ranjeno“, naveo je na Twitteru Bismillah Mohammadi, pripadnik pokreta otpora koji je služio kao ministar u vrijeme izgnanog predsjednika Ashrafa Ghanija. „Povukli su se sa teškim gubicima“.

Ove navode Al Jazeera još nije uspjela nezavisno potvrditi.


Merkel: Deseci hiljada Afganistanaca imaju pravo na evakuaciju

Njemačka procjenjuje kako je u Afganistanu i dalje između 10.000 i 40.000 članova lokalnog osoblja koje radi za razvojne organizacije i koji imaju pravo biti evakuirani u Njemačku ako smatraju da su ugroženi, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kao što smo vidjeli, niko ne donosi odluku da olako napusti svoj dom, kazala je Merkel (EPA)

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, izjavila kako je većina onih koji rade za njemačke oružane snage i policiju već izvan Avganistana, ali da je, budući da razvojna pomoć Afganistanu nije zaustavljena, mnogo osoblja iz te oblasti i dalje u državi.

„Za nas je u ovom trenutku fokus na lokalnom osoblju, a to nije 300 ljudi, to je vjerovatno više od 10-40.000 ljudi, a mi ćemo morati vidjeti koliko njih želi napustiti zemlju, a koliko ne“, rekla je Merkel.

„Kao što smo vidjeli, niko ne donosi odluku da olako napusti svoj dom.“


Talibani sada kontroliraju kabulski aerodrom, kako će ga voditi?

Talibani su preuzeli kontrolu nad kabulskim aerodromom, nakon što je SAD završio proces povlačenja. Sada je fokus pažnje preusmjeren sa haotičnih evakuacijskih operacija zapadnih zemalja koje su se dešavale posljednje dvije sedmice na to šta zapravo talibani planiraju uraditi s aerodromom.

Simboličnost aerodroma je, zapravo, istaknuta u utorak kada je glasnogovornik talibana stao na pistu i proglasio pobjedu nad SAD-om. Međutim, šta će se sada dešavati – ostaje nejasno.

Ovo su moguće opcije šta će biti s Međunarodnim aerodromom “Hamid Karzai”…

Uspostavljanje u potpunosti funkcionalnog aerodroma doprinijet će poboljšanju imidža talibana u svijetu (AP)

Uzbekistan pruža ograničenu pomoć

Uzbekistan će pomoći ljudima koji bježe od talibanske vladavine u susjednom Afganistanu da se prebace do Njemačke, ali će takva pomoć biti ograničena na one koji dolaze na kratak period, saopćila je Vlada ove azijske države.

Ministarstvo vanjskih poslova Uzbekistana je navelo u saopćenju kako kopnena granica sa Afganistanom ostaje zatvorena i pomoć će biti ograničena na omogućavanje zračnog prevoza ljudima koji će kratko ostati.


Japan izmješta ambasadu iz Kabula u Katar

Šef japanske diplomatije naveo je kako je njegova država privremeno izmjestila ambasadu iz Afganistana u Tursku, ali kako sada planira premjestiti je u Katar jer u toj državi talibani imaju svoj ured.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi kazao je novinarima kako je iz razgovora sa liderima u regiji stekao dojam kako će Doha, glavni grad Katara, imati sve veću političku važnost.

„Vjerujem kako će se odvijati različiti oblici komuniciranja“, dodao je.


Ekspert: Izoliranje talibana prijetnja regiji

Sultan Barakat, direktor centra za humanitarne i studije konflikata na postdiplomskom odjelu Instituta u Dohi, za Al Jazeeru kaže kako će „narednih nekoliko dana i mjeseci testirati snagu međunarodne diplomatije“.

„Jučer smo vidjeli rezoluciju UN-a i raspravu. Sve je generalno bilo u pravom pravcu, ali i dalje još nismo naučili važnost jezika i komuniciranja sa talibanima“, ističe on.

„Oni su jako ponosni ljudi koji ne podnose dobro ni prijetnje ni uvjete. Jučer je propuštena prilika da se uspostave ti uvjeti, ali možda samo za okidače, određene mete, rokove, korake koji trebaju talibanima jasno predočeni.“

Barakat je također naveo kako je „pravi problem sa kojim će se talibani suočiti onaj finansijski“.

„Potpuno izoliranje talibana može dovesti samo do gore situacije i na pamet mi padaju mnoge prijetnje regiji, pa i cijelome svijetu, ako ih se u potpunosti izolira. Na primjer, kako bi sakupili novac, oni bi mogli prodati oružje koje su naslijedili od SAD-a i to oružje bi se moglo potom proširiti regijom“, ističe on.

Glasnogovornik talibana Mujahid govori pripadnicima jedinice Badri 313 na aerodromu u Kabulu (Reuters)

Njemačka čeka odluku talibana o letovima

Njemačka će sačekati da talibani uspostave novu vladu kako bi se uvjerila da li će oružana grupa poštivati svoju najavu da će dozvoliti civilima da napuste Afganistan letovima sa aerodroma u Kabulu, kaže ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

„Talibani su obećali, ali ćemo narednih dana i sedmica vidjeti da li ih možemo držati za riječ“, rekao je on tokom konferencije sa pakistanskim kolegom Shahom Mehmoodom Qureshijem u Islamabadu.

„Talibani žele postaviti novu vladu i to će nam biti pokazatelj da li će ispuniti naš zahtjev da ona bude inkluzivna.“


Francuska: Talibani o aerodromu sa Katarom i Turskom

Talibani trenutno razgovaraju sa Katarom i Turskom oko upravljanja aerodromom u Kabulu i trebali bi uskoro, što je prije moguće, osigurati zračnu luku tako da ljudi koji žele otići to mogu uraditi komercijalnim letovima, kaže francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

„Rezolucija Vijeća sigurnosti o osiguravanju aerodroma mora biti provedena. Trenutno su razgovori u toku sa Kataranima i Turcima oko upravljanja aerodromom. Moramo zahtijevati da je pristup aerodromu siguran“, kazao je Le Drian za TV stanicu France 2.

On je dodao kako Francuska mora nastaviti sa vršenjem pritiska na talibane, te kako to nisu pregovori sa njima.

Le Drian: Rezolucija Vijeća sigurnosti o osiguravanju aerodroma mora biti provedena (EPA)

Američka ambasada pomaže iz Katara

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kabulu je suspendirala svoje operacije u utorak, 31. avgusta, objavljeno je na njenoj internetskoj stranici.

„Iako su američke vlasti povukle osoblje iz Kabula, mi ćemo nastaviti pomagati američkim građanima i njihovim porodicama u Afganistanu iz katarske Dohe“, dodaje se u saopćenju.

Američki državni sekretar Anthony Blinken naveo je kako počinje “novo poglavlje”, prenosi Anadolija.

„Vojna misija je završena. Počela je nova diplomatska misija. Od danas smo obustavili naše diplomatsko prisustvo u Kabulu i premjestili sve aktivnosti u Dohu, o čemu što će uskoro biti službeno obaviješten Kongres“, rekao je Blinken, te dodao kako je više od 123.000 osoba, uključujući 6.000 američkih državljana, napustilo Afganistan.

„Ovo je bio ogroman vojni, diplomatski i humanitarni poduhvat – jedan od najtežih u istoriji naše zemlje”, istakao je i naveo kako je manje nešto više od 100 Amerikanaca ostalo u Afganistanu i žele odatle otići.


Istaknuta političarka sigurno evakuirana

Fawzia Koofi, afganistanska političarka i aktivistkinja za prava žena, sigurno je evakuirana iz Afganistana nakon što su je talibani stavili u kućni pritvor.

Lolwah Rashid Mohammed Al-Khater, pomoćnica ministra vanjskih poslova Katara, objavila je ovu novost na Twitteru, napisavši kako je Koofi sletjela u Katar i kako će uskoro biti sa svoje dvije kćerke.


Talibani upozorili elitnu jedinicu da ‘bude veoma oprezna’

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid obratio se pripadnicima Badrija, elitne jedinice oružane grupe, tokom govora na aerodromu.

„Nadam se da ćete biti veoma oprezni u odnosima sa nacijom. Naša država je pretrpjela rat i invaziju i ljudi više nemaju strpljenja“, rekao je on, da bi mu na kraju govora borci Badri odgovorili sa „Bog je najveći!“

Mujahid je kasnije za Al Jazeeru Arabic odbacio ideju o tehničkoj vladi i dodao: „U Kabulu će vladati sigurnost i ljudi ne trebaju biti zabrinuti“.

Pripadnici jedinice Badri na ulicama Kabula (AFP)

Talibanska konferencija za medije

Glasnogovornik talibanske vlasti Zabihullah Mujahid i njegovi vojnici navodno su ušli u kabulski aerodrom gdje se očekuje njegova konferencija za medije.

Objavljeni snimci na društvenim mrežama pokazuju Mujahida i njegovu grupu kako ulaze u zračnu luku u utorak ujutro gdje se očekuju neka njegova važna obavještenja.


Peking ‘jako pažljivo’ prati Afganistan

Sa sve većim investicijama u Afganistanu, „obimnim investicijama“ u Pakistanu, te svojim geopolitičkim interesima u pitanju, Kina „prati jako pažljivo“ dešavanja u regiji nakon povlačenja američkih trupa iz Kabula.

Novinarka Al Jazeere Katrina Yu iz Pekinga javlja kako Kina, iako „zadržava svoj pristup nemiješanja“, sve prati jako detaljno.

Yu dodaje kako Peking želi dati talibanima „prostora da se dokažu“, dok poziva Washingtn da odigra ulogu u „čišćenju nereda“ nakon povlačenja.


‘Mir’ u Kabulu nakon povlačenja SAD-a

Stanovnici Kabula su se rano probudili u utorak, pod punom kontrolom talibana nakon završetka povlačenja američkih jedinica iz Afganistana.

Novinar Al Jazeere Charles Stratford iz Kabula javlja kako je „atmosfera mirna“ u afganistanskoj prijestolnici nakon kasnovečernjeg slavlja talibana.

„Ovo je historijska pobjeda u očima talibana koji su uvijek govorili o svojoj borbi protiv stranih sila u Afganistanu kao o onoj za nacionalni suverenitet“, istakao je on i dodao kako ima „mnogo neodgovorenih pitanja“ kako će sada novi vladari obnoviti državu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO