Saudijska koalicija: Osam povrijeđenih u napadu dronom na aerodrom u Abhi

Drugi dron koji je ciljao aerodrom je oboren, tvrdi saudijski državni televizijski kanal.

Koalicija tvrdi da je u napadu oštećen jedan avion (AFP)

U napadu dronom na aerodrom u Abhi ranjeno je osam osoba, objavila je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, koja se u susjednom Jemenu bori protiv pobunjenika Husa.

„Drugi dron koji je pokušavao napasti Međunarodni aerodrom Abha je oboren“, obavila je koalicija u saopštenju koji je emitovao zvanični televizijski kanal Saudijske Arabije Al-Ekhbariya.

„Prema prvim informacijama, povrijeđeno je osam osoba, a jedan putnički avion je oštećen“, dodali su.

Navodi se da su povrijeđena po tri državljanina Indije i Bangladeša, te po jedan Saudijac i Nepalac, a jedna osoba je u kritičnom stanju.

Koalicija je također objavila da je pokrenula vojnu operaciju čija je meta bila lansirna rampa u jemenskom glavnom gradu Sanai, koji je pod kontrolom Husa od 2014. godine, a koja je korištena za napad.

‘Uništeni teroristički elementi’

Navedeno je da su „uništeni teroristički elementi odgovorni za napad“.

Prema Al-Ekhbariyi, nakon što je koalicija presrela prvi napad, šrapneli su pali na aerodrom, u blizini piste.

Dodaju da su letovi bili privremeno obustavljeni kako bi se „povratila sigurnost saobraćaja, kao i civila na aerodromu“.

Husi još nisu komentirali incident.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je raketama i dronovima napadnuta ključna vojna baza na jugu Jemena, pri čemu je poginulo najmanje 30 jemenskih boraca koji uživaju podršku Saudijske Arabije, što je bio jedan od najsmrtonosnijih napada u građanskom ratu u Jemenu.

Izvor: Agencije