Iran i Saudijska Arabija uskoro bi mogli nastaviti direktne razgovore

Dva regionalna rivala počela su tajne pregovore u aprilu u Bagdadu.

Samit u Bagdadu je bio prvi događaj u pet godina kojem su prisustvovali predstavnici obje zemlje (AP)

Čini se da su Iran i Saudijska Arabija spremni u skorijoj budućnosti nastaviti direktne razgovore čiji će domaćin biti Irak, javili su iranski mediji.

Novi iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u intervjuu za državnu televiziju da je razgovarao sa saudijskim kolegom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, na regionalnom samitu održanom u subotu u Bagdadu.

„Saudijski kolega rekao je da čekaju formiranje nove vlade Irana i da ćemo nastaviti komunikaciju“, rekao je Amirabdollahian.

Dva regionalna rivala počela su tajne pregovore u aprilu u Bagdadu, ali su oni privremeno obustavljeni zbog formiranja nove vlade Irana, nakon imenovanja Ebrahima Raisija za novog predsjednika države.

‘Pružena ruka saradnje’

Iranski izaslanik u Bagdadu u ponedjeljak je potvrdio da će se četvrta runda razgovora sa saudijskim zvaničnicima održati uskoro.

„Iran je izrazio spremnost za dijalog i mir i susjedima i zemljama regiona pružio ruku saradnje“, kazao je Iraj Masjedi.

Susret je značajan znak regionalnih napora za deeskalacijom tenzija. To je bio prvi put u pet godina da su visoki zvaničnici dvije zemlje prisustvovali istom događaju.

Rijad i Teheran su prekinuli diplomatske odnose početkom 2016. godine, nakon što je masa u Teheranu upala u saudijsku ambasadu nakon ubistva šiitskog imama u Saudijsoj Arabiji.

Tenzije su eskalirale kada je Saudijska Arabija najavila da će podržati kampanju „maksimalnog pritiska“ na Iran bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO