WHO: Treća doza vakcine nije luksuz, već zaštita najranjivijih

Porast stope prenosa COVID-19 širom Evrope tokom dvije protekle sedmice, uz nizak nivo vakcinisanja u nekim zemljama, duboko je zabrinjavajući.

Ranije je WHO objavio kako podaci ne upućuju da postoji potreba za dodatnim vakcinisanjem (EPA - Ilustracija)

Treća booster doza vakcine protiv COVID-19 način je da se zaštite najranjiviji, a “ne luksuz”, saopćeno je u ponedjeljak iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ranije ovog mjeseca WHO je objavio kako podaci ne upućuju da postoji potreba za dodatnim vakcinisanjem te da bi davanje dodatne doze u cjelosti vakcinisanih osoba dodatno povećalo nejednakost između bogatih i siromašnih zemalja.

Nizak nivo vakcinisanja

“Treća doza vakcine nije luksuz, koji je oduzet nekome drugom ko još uvijek čeka na prvu dozu“, rekao je na brifingu za novinare Hans Kluge, čelnik WHO-a za Evropu.

“To je način da se zaštite najranjiviji”, dodao je on, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kluge je kazao kako je porast stope prenosa zaraze COVID-19 širom Evrope tokom dvije protekle sedmice, uz nizak nivo vakcinisanja u nekim zemljama, duboko zabrinjavajući.

Izvor: Agencije

Povezane

Vodeći američki imunolog Anthony Fauci rekao je da podržava da vakcinacija bude obavezna za đake, pošto se delta soj korona virusa širi Amerikom.

Published On 30 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO