Pentagon objavio: Završeno povlačenje iz Afganistana

U posljednjem letu aviona C-17 bio je dosadašnji američki ambasador u Afganistanu.

Pripadnici američke službe su svi do jednog van Afganistana, rečeno je u Pentagonu (AFP)

Američka vojska završila je povlačenje iz Afganistana, objavio je šef Američke centralne komande Kenneth McKenzie. U posljednjem letu u avionu C-17 bio je dosadašnji američki ambasador u Afganistanu Ross Wilson, navedeno je na brifingu u Pentagonu.

Reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javio je da je Američka savezna avijatičarka udruga pilotima u svijetu uputila poruku da “aerodrom više nije pod kontrolom”, te da se “sve obavlja pod afganistanskom kontrolom”.

Sjedinjene Američke Države su se povukle iz Afganistana 20 godina nakon invazije na tu zemlju, a koja je uslijedila poslije napada na SAD 11. septembra 2001.

„Večerašnje povlačenje označilo je kraj vojnog dijela evakuacije, ali i kraj 20-godišnje misije koja je počela ubrzo nakon 11. septembra 2001.”, rekao je McKenzie, koji je dodao da je SAD od 14. avgusta evakuisao 79.000 ljudi, među kojima 6.000 Amerikanaca.

McKenzie je rekao da su talibani bili „od pomoći i korisni“ SAD-u dok je vojska završavala operacije u Afganistanu, te da su načinili velike napore na osiguranju aerodroma tokom evakuacije. Naveo je da su pripadnici američke službe “svi do jednog” van Afganistana.

Dodao je da je u Afganistanu oko 2.000 tvrdokornih pripadnika ISIL-a.

Kritike zbog civilnih žrtava

Pogibija civila, među kojima su i djeca, u američkom napadu dronom u nedjelju u Kabulu, izazvala je žestoke kritike. Washington tvrdi da su ubijeni bombaši samoubice oružane grupe Islamska država provincije Khorasan (ISKP, ISIS-K) koji su imali namjeru napasti aerodrom u Kabulu.

No, Al Jazeeri je potvrđeno kako je u napadu dronom ubijeno deset civila starosti od dvije do 40 godina.

U međuvremenu, danas je nekoliko raketa ispaljeno na Međunarodni aerodrom u Kabulu, dan prije isteka roka za povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana.

Američki zvaničnik rekao je Reutersu da se radilo o nekoliko raketa koje je presreo sistem protivzračne odbrane.

Snimak sa mjesta koje je pogodila raketa (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) preuzela je odgovornost za raketni napad na aerodrom u Kabulu, objavio je ogranak grupe Nasher News na svome profilu na Telegramu.

„Božjom milošću, vojnici halifata su gađali Međunarodni aerodrom u Kabulu sa šest ‘kaćuša’ raketa“, navode iz ISIL-a.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (Centcom) saopćila je kako su upoznati sa „izvještajima o civilnim žrtvama“ nakon napada letjelice koja je pogodila „nekoliko bombaša samoubica“, a koji su se pripremali za napad na operaciju evakuiranja koja traje na kabulskom aerodromu. Iz Centcoma dodaju kako su pokrenuli istragu.

Napad je drugi po redu koji su izvršile američke snage u Afganistanu otkako je pripadnik ogranka ISIL-a, odnosno pripadnik oružane grupe Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K) detonirao svoj samoubilački pojas pun eksploziva na aerodromu u četvrtak.

Tom prilikom je ubijeno najmanje 175 osoba, od kojih je 13 američkih vojnika.

Upozorenje UNHCR-a

Kako evakuacije iz Kabula se obustavljaju, „veća kriza tek počinje“ u Afganistanu za njegovih 39 miliona stanovnika, upozorava UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR i apelira na slanje pomoći.

Filipo Grandi, UN-ov visoki komesar za izbjeglice čija je agencija prošlog petka rekla kako bi 500.000 moglo pobjeći iz države do kraja godine, ponovio je poziv da granice ostanu otvorene i da više država podijeli „ovu humanitarnu odgovornost“ sa Iranom i Pakistanom koji su već primili 2,2 miliona Afganistanaca.

„Evakuacije avionom iz Kabula će biti gotove, to je pitanje dana, i tragedija koja se dešava više neće biti vidljiva. No, ona će i dalje biti svakodnevna stvarnost za milione Afganistanaca. Ne smijemo se okrenuti, daleko veća humanitarna kriza tek počinje“, navodi Grandi u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije