Najmanje jedna osoba poginula u udaru uragana Ida

Američki predsjednik proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom pruži savezna pomoć.

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4 (EPA)

Najmanje jedna osoba poginula je na jugu Sjedinjenih Američkih Država u udaru opasnog uragana Ida koji je doveo do nestanka struje u cijelom New Orleansu i poplavio priobalna mjesta u saveznoj državi Louisiana, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Ranije je agencija Hina objavila kako je uragan, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, oslabio je na kategoriju 1, po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, saopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ida se sada nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od 155 kilometara na sat, objavila je NHC.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom pruži savezna pomoć, saopćila je Bijela kuća.

„Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe“, navodi se u saopćenju.

Stotine hiljada bez električne energije

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, naveo je NHC.

Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju nešto nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije.

Kako je saiopćila kompanija Entergy, došlo je do „katastrofalnog“ oštećenja u sistemu opskrbe eletkričnom energijom, a prema podacima s internetske stranice firme, bez struje je ostalo više od 673.000 potrošača na području New Orleansa.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO